Majorana terug gevonden?

Nieuws | de redactie
8 april 2013 | Het Majorana-deeltje was gevonden door prof. Kouwenhoven in Delft. Maar Ettore Majorana, de bedenker ervan, die is sinds 1938 spoorloos verdwenen. Tot uit zijn familie ineens wonderlijk nieuws naar buiten kwam vorige week.

De befaamde Italiaanse fysicus was een raadsel, al vele decennia inmiddels, hij was een ‘ster’ in het Italië van het fascistische regime van Mussolini. Men gebruikte zijn wetenschappelijke faam graag als bewijs dat het bewind modern en ruimdenkend kon zijn. Tot Majorana in 1938 van huis vertrok naar Palermo en nooit aankwam daar.

Geruchten en stilte

Er gingen vele geruchten. Hij zou opgepakt zijn. Zelfmoord gepleegd hebben. Naar Nazi-Duitsland ontvoerd zijn om aan geheime projecten als een atoombom te helpen werken. Ook in de naoorlogse jaren is er nooit opheldering gekomen over het lot van de natuurkundige. Een verhaal over zijn vlucht naar Argentinië bleek ook een canard.

Na decennia stilte is nu ineens opmerkelijk nieuws naar buiten gekomen. Een bejaarde neef van Majorana publiceerde een boek, waarin hij onthult dat de familie een jaar na de verdwijning met de natuurkundige in contact was gekomen. De oudste broer en een neef -vader van de auteur- zouden hem opgezochte hebben op zijn ‘onderduikadres’ en beloofd hebben niemand te vertellen over de ware toedracht van zijn verdwijning, ergens in Calabrië.

Het onderzoek door de autoriteiten stopte in de loop van 1939. De familie kreeg in de tussentijd via een pater een signaal dat Ettore gestorven was. De Jezuïeten kregen een schenking van de familie Majorana voor een studiebeurs ter nagedachtenis aan de geniale zoon. Zo wilde men het boek Ettore voorgoed sluiten. En verder bleef het ook stil.

De eer van de clan

De neef vertelt in zijn boek dat  het hoofd van de Majorana-clan op Sicilië, oom Giuseppe, tot zo’n volledige geslotenheid had besloten. De familie eer stond op het spel, zo blijkt nu. Niet lang voor de verdwijning van Ettore was een schandaal onderdrukt, een zaak van babymoord in de kring van de Majorana’s. De clan kon een tweede, in heel de wetenschappelijke wereld en de pers rondgaand raadselachtig verhaal allerminst erbij hebben. “Een nieuw schandaal zou de goede naam en ambities van de familie definitief compromitteren”, meldt de neef hierover.

De oudere generaties Majorana’s hebben zich sindsdien strikt gehouden aan de aanwijzingen van het clanhoofd. De neef die de zaak poogde uit te zoeken en nu meer te weten kwam, gaat ervan uit dat in de archieven van het Vaticaan documentatie te vinden moet zijn over de precieze toedracht, omdat via de kerk het  laatste levensjaar van Ettore Majorana geheim gehouden lijk te zijn. Volgens hem is het wachten op het openen van de documentatie uit de jaren van het bewind van Paus Pius XII.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK