Nederland scoort sterk op ICT

Nieuws | de redactie
10 april 2013 | Nog nooit scoorde ons land zo hoog in de wereldranking van ICT-impact op welvaart en welzijn. Een stijging van 6 naar 4 brengt ons op dit cruciale innovatie-aspect nu zeer dicht op de top, waar Finland, Singapore en Zweden prijken. Goede scholen en hoogwaardige mensen versterken die positie. Opvallend is de terugval van China.

Net als vorig jaar leiden Finland (1e positie, stijging van 2 plekken), Singapore (2e positie, daling van 1 plek) en Zweden (3e positie, daling van 2 plekken) de Networked Readiness Index van het World Economic Forum. Met een serie relatieve verbeteringen op verschillende fronten stijgt Nederland twee plekken op de ranglijst. Ons land heeft nog niet eerder sinds het uitkomen van deze ranglijst een dergelijk hoge positie weten te behalen.

Infra en scholen

Deze voortgaande stijging is volgens mede samensteller prof. Henk Volberda (RSM-EUR) te danken aan kleine verbeteringen op verschillende subindicatoren van ‘Networked Readiness’. Zo stelt hij dat Nederland ’s werelds meest competitieve internet- en telefoniemarkt heeft en het op één na hoogste percentage computers en internettoegang per huishouden (94% van de huishoudens). Ook wordt de kwaliteit van de ICT infrastructuur positief beoordeeld en scoort Nederland hoog op internettoegang in scholen en beschikbaarheid van de nieuwste technologieën.

Een sterke tweede positie scoort Nederland volgens Volberda verder op het gebied van de toegang tot digitale content, de veiligheid van internetservers en het aantal afgesloten breedband internet abonnementen (39 per 100 inwoners). Qua ‘e-participatie’ staat Nederland op een eerste plaats. Ook wat betreft het gebruik van virtuele sociale netwerken (3e positie), de rechterlijke onafhankelijkheid (3e positie) en kennisintensieve werkgelegenheid in de economie (3e positie; bijna 50% het aantal kennisintensieve beroepen) scoort Nederland hoge ogen.

Overheid hangt achterop

Op enkele aspecten die sterk samenhangen met de inzet en visie van de overheid is aanzienlijke verbetering mogelijk. Volberda  merkt bijvoorbeeld op dat Nederland minder positief scoort op de hoogte (in termen van winstpercentage) van het belastingtarief (78e), en op “importance of government vision for ICTs” (47e positie). Professor Volberda noemt het “teleurstellend” dat Nederland slechts een 15e positie heeft behaald qua ICT gebruik en benutting door de overheid (“government usage”). Onder andere in het kader van de gebeurtenissen in Haren en de daaropvolgende bevindingen van de onderzoekscommissie-Cohen is dit een uitermate relevant thema voor verdere discussievoering binnen de overheid.

Het absorptievermogen van ICT technologie door het bedrijfsleven is volgens Volberda trouwens relatief laag te noemen met een 22e positie. Dit laatste toont aan dat het Nederlandse bedrijfsleven nog niet optimaal in staat blijkt te zijn om ontwikkelde technologieën tevens te benutten om daarmee de internationale concurrentiepositie te verstevigen. De betaalbaarheid van ICT in Nederland wordt gezien als een van de zwakste schakels en is in het afgelopen jaar flink afgenomen van de 47e naar de 60e plek.

China en Hellas

De ‘eurocrisis’ uit zich ook in deze ranking voelbaar. Er is een toenemend verschil waar te nemen is in de rankings tussen Zuid- en West-Europese landen. Het gebruik van ICT voor economische groei in de zuidelijke landen (Spanje, Italië, Portugal en Griekenland) wordt duidelijk bemoeilijkt door politieke en structurele onstabiliteit en tekortkomingen.

De BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China) lopen nog steeds achter in de rankings. De terugslag van China in de ranking met 7 plekken naar de 58e positie is daarbij opvallend, en is volgens Volberda met name te wijten aan de beperkende institutionele en bedrijfsomgeving die niet bevorderlijk zijn voor innovatie en ondernemerschap in het land. Zo stelt Volberda dat ongeveer 80% van de geïnstalleerde software in China in het illegale circuit terecht komt, en blijkt de beschikbaarheid van nieuwe technologie vaak traag op gang te komen. Opkomende landen als Azerbeidzjan, Kazachstan, Georgië en Armenië zijn daarentegen juist bezig met een inhaalslag op ICT gebied.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK