Onderwijsminister Thatcher

Nieuws | de redactie
8 april 2013 | Bij het overlijden van Margaret Thatcher mag niet vergeten worden, dat zij begon als minister van Onderwijs. Zij was toen nog allerminst de grote diva, die zij als wereldleider daarna zou worden.

Met haar keurige mantelpakjes en kekke hoedjes was de jeugdige onderwijsminister vooral een toonbeeld van Tory-burgerlijkheid. De mannen in haar partij uit de dure privé-scholen keken nogal neer op deze dochter van een kruidenier. Intussen moest Thatcher al snel bezuinigen in het begin van de jaren zeventig, toen de Britse economie steeds meer terug viel. Berucht werd zij door haar besparing op de schoollunches. De gesubsidieerde flesjes melk liet zij vervallen en dat leverde haar de bijnaam “Thatcher the Milksnatcher’ op.

De ogen van Caligula

Haar ervaringen op onderwijsterrein leverden haar twee essentiële politieke lessen en overtuigingen. Zij zo mogelijk nog kritischer dan zij al was over de macht van vakbonden en zij werd ervan overtuigd, dat zij met redeneringen die zij als huisvrouw aan iedereen kon overbrengen politiek de top zou kunnen bereiken. Die twee kenmerken hebben nadien inderdaad haar beleid en haar imago befaamd en ook wel berucht gemaakt.

Later zorgden haar stilisten ervoor dat zij Elizabeth II volledig overklaste in de verpakking van de politieke macht. Zelfs haar handtassen waren beroemd. Recent is er een bij een veiling voor een aanzienlijk bedrag naar een bewonderaar gegaan. ‘Handbagging’ werd een officieel erkende term voor het furieus afstraffen van collega-ministers en andere politici. Niemand minder dan president Mitterand, een vrouwenkenner par excellence, gaf de volgende duiding van Thatcher: “Zij heeft de ogen van Caligula en de mond van Marilyn Monroe.”

Anderhalf jaar geleen schreef ScienceGuide een tikje tongue in cheek stukje over de film ‘The Iron Lady’, waarin Meryl Streep de onderwijsminister die wereldleider werd onvergetelijk portretteerde. Dat artikel ‘Onderwijsminister Hollywooddiva’ – met de trailer van die film! – leest u juist vandaag hier nog eens.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK