Rector Tilburg naar VU

Nieuws | de redactie
9 april 2013 | De VU gaat een zeer ervaren rector magnificus aantrekken om uit de bestuurscrisis te komen. De voormalige rector van de UvT, Frank van der Duyn Schouten, komt naar Amsterdam. Zijn visie op student en docent liegt er niet om.

Van der Duyn Schouten heeft al een band met de VU door zijn nevenfunctie van voorzitter van de Raad van Toezicht van de Protestants Theologische Universiteit Amsterdam/Groningen. Ook is hij vice-voorzitter van de Onderwijsraad en dat maakt dat hij als rector het gewenste, sterkere onderwijsprofiel zou kunnen gaan invullen.

“De ervaring die Frank van der Duyn Schouten heeft in onderwijs, wetenschap en bestuur en de manier waarop hij zijn taken hierin heeft vervuld, geven de Raad van Toezicht de overtuiging dat hij zijn taken op korte termijn met volle inzet ter hand kan nemen. Zijn open wijze van communiceren spreekt ons bijzonder aan,” zegt Cees Veerman. “Hij is een ervaren onderwijsvernieuwer en zat onder andere in de instellingsaudit-commissie van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam.” 

Storende studenten

In reformatorische kring staat de nieuwe rector mangificus bekend als een stevige opinieleider. Zeer recent zei in het Reformatorisch Dagblad bijvoorbeeld dit over het actuele hoger onderwijs en de positie van ons land: “Nederland wordt links en rechts ingehaald. Bijvoorbeeld door China. Ik sluit niet uit dat deze economische grootmacht in de toekomst zijn producten voor een deel in Nederland laat maken omdat wij op dat moment een land met lagelonenarbeid zijn.”

Wat doen wij verkeerd?

„Door de welvaart in ons land wordt de opgroeiende generatie vooral getraind in rechten, niet in plichten. Buitenlandse studenten hebben een andere mentaliteit. Ik merkte het op de universiteit in Tilburg. Chinezen kwamen klagen als er colleges uitvielen. Ze zeiden: Onze ouders hebben er krom voor gelegen om onze studie te betalen, dan willen we ook het onderste uit de kan. Of ze klaagden als Nederlandse studenten de colleges verstoorden met hun ge-socialize.”

“Die houding had na verloop van tijd een positieve invloed op Nederlandse studenten. Zij raakten, net als de Chinezen, meer geïnteresseerd in excellente studieprogramma’s. We moeten in Neder­land inzetten op hard werken om de gezapigheid tegen te gaan.”

Deeltijders minder betrokken

Ook over de positie en de kwaliteit van docenten maakt hij zich zorgen. Daarover zei hij onder meer: “Het leraarsberoep wordt iets van de tweede garnituur. Het onderwijs dreigt het afvalputje van de arbeidsmarkt te worden. Het grote aantal parttimers voor de klas is niet goed voor de kwaliteit van het onderwijs. Scholen draaien vaak met twee keer zo veel leraren als formatieplaatsen. Wie parttime werkt, is per definitie minder betrokken op z’n werk. Dat is in het bedrijfsleven ook zo.”

“Daarom moet de standaard in het onderwijs weer een fulltimebaan worden. En we moeten hogere eisen aan het beroep durven stellen. Dat is nodig, omdat de invloed van instituties in de samen­leving afneemt en daarmee die van docenten toeneemt. Dat vraagt om betrokken, vakbekwame mensen. Toen ik decaan van de economische faculteit in Tilburg werd, trof ik daar middel­matigheid aan. Ik heb een aantal minder gemotiveerde mensen gestimuleerd een andere baan te zoeken. Dat bood ruimte om toppers aan te trekken.”  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK