Rendement omhoog bij WO-bachelors

Nieuws | de redactie
3 april 2013 | Het rendement van WO-bachelors is de afgelopen jaren gestegen blijkt uit cijfers van het CBS. 68% van de studenten die in 2007/2008 begonnen met hun studie hadden binnen 5 jaar een diploma, dat is 5 procent meer dan de lichting uit 2006/2007 en 8 procentpunt meer dan het jaar daarvoor.

Het CBS noemt een aantal mogelijke oorzaken. Zo wordt het bindend studieadvies, de harde knip tussen bachelors- en masterdiploma en de later weer ingetrokken langstudeerboete genoemd. De VSNU kwam vandaag ook met cijfers van de bachelorrendementen. Zij hanteren een andere definitie dan het CBS, maar ook uit die cijfers blijkt dat studenten sneller hun bachelor zijn gaan halen.

Mannen bezig met een inhaalslag

Vrouwen zijn nog steeds de koplopers in dat studiesucces, maar de mannen zijn bezig met een serieuze inhaalslag. Uit de lichting van 2007/2008 had 76% van de vrouwen binnen vijf jaar hun diploma behaald. Dat is 17% meer dan bij de mannen. Het verschil tussen mannen en vrouwen bestaat al langer volgens het CBS, maar zij zien tegelijkertijd dat mannen terug aan het komen zijn. Een studiejaar eerder was het verschil nog 20 procentpunten.

De VSNU kwam vandaag met eigen cijfers, waarbij een andere definitie van het bachelorrendement wordt gehanteerd. De VSNU kijkt naar het aantal studenten dat binnen vier jaar afstudeert en het CBS kijkt naar het aantal studenten dat binnen vijf jaar een diploma haalt. In afspraken met OCW wordt door de VSNU bovendien gekeken naar de totale groep die zich heeft heringeschreven na het eerste studiejaar. Het CBS maakt dat onderscheid niet en rekent met de groep die staat ingeschreven sinds het eerste studiejaar.

VSNU blij met resultaten

Uit de VSNU-cijfers blijkt dat 62 % van de universitaire studenten in 2012 binnen vier jaar een bachelordiploma heeft behaald.  Dat is een forse stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. De VSNU is blij met deze resultaten de voorzitter Karl Dittrich ziet duidelijk de effecten van maatregelen terug. ‘De maatregelen die universiteiten nemen om het studietempo te verhogen blijken effectief.’ Als mogelijke oorzaak noemt de VSNU ook de langstudeerboete die in 2012 van kracht was. Daarnaast wordt er ook op structurelere maatregelen gewezen.

Zo is de opbouw van de vakken veranderd: deze worden in intensievere blokken gegeven. Daarnaast wordt het bindend studieadvies genoemd. Een student die in het eerste jaar van de opleiding de gestelde norm niet haalt, kan zich in aansluitende studiejaren niet voor deze opleiding inschrijven. Ook wijst de VSNU op de harde knip waardoor je pas aan je master kan beginnen wanneer de bachelor volledig is afgerond. Tot slot worden ook de teruggeschroefde tentamenkansen voor studenten als oorzaak gezien van de stijgende rendementen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK