Ruim 4 miljard meer voor Duits HO

Nieuws | de redactie
12 april 2013 | Het 'Hochschulpakt' wordt verder geïntensiveerd. Omdat de investeringen in het Duitse HBO en WO leiden tot veel snellere groei van studenten gaan Merkel en de Länder nog eens €4,4 miljard extra investeren. Ook leraarschap krijgt forse impuls.

Minister Wanka kan oogsten wat haar voorgangster Annette Schavan in vele jaren met de Kanzlerin opbouwde. De deelstaten nemen het op zich de HO-instellingen flink meer geld te geven om hun expansie en kwaliteit goed op te pakken. De federale regering in Berlijn zorgt voor ‘matsching’-middelen. Alles bij elkaar zal dat zo’n anderhalf miljard uit de Länder zijn met €3 miljard daar bovenop vanuit Berlijn. Het eredoctoraat van de Radboud voor Angela Merkel is nu nog meer verdiend dan het al onbetwistbaar was.

“In der ersten Paktphase von 2007 und 2010 gab es 180.000 statt der erwarteten 90.000 Studienanfänger. Für die zweite Phase zwischen 2011 und 2015 wird jetzt mit 630.000 zusätzlichen Anfängern statt der prognostizierten 270.000 gerechnet,”rekent Der Spiegel voor op basis van de uitkomsten van de “harde, maar in grote harmonie afgesloten onderhandelingen” in de woorden van Johanna Wanka.

Doorbaak bij lerarenopleidingen

Voor de lerarenopleidingen wordt nog eens €500 mln aanvullend gereserveerd. In tien jaar zullen intensieve verbeteringsprojecten met zo’n €50 mln per jaar worden aangewakkerd. Doel is de didactische vaardigheden van nieuwe docenten meer te laten aansluiten bij het hoger onderwijs in alle deelstaten. Dit betekent dat het curriculum moet worden herzien.

Bovendien zijn de lerarenopleidingen in Duitsland door de jaren van gescheiden ontwikkeling tussen de verschillende Länder steeds meer uit elkaar gegroeid. Het is daarom nu zaak is om eenheid te scheppen in de kwaliteitsnormering, mede vanwege de onderwijsresultaten die zwak zijn in verhouding met omliggende, toonaangevende  landen. Dat bleek enkele jaren geleden bij de roemruchte ‘PISA-Schock’ die het Duitse onderwijs in rep en roer bracht.

Minister Wanka heeft met een tour langs kennisinstellingen met succes geworven voor een gezamenlijke aanpak met de tot nutoe tegenstribbelende Länder. Zij zei dat de federale overheid betrokken wil zijn bij de kwaliteit van de lerarenopleidingen. “Om kwaliteit te kunnen bieden, moet je ook perspectieven in het vooruitzicht stellen. Daarom willen we met deze financiële bijdrage ook kwaliteitsverbeteringen in het onderwijs verstevigen die zeer nodig zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK