Stabiel gebruik medicinale cannabis

Nieuws | de redactie
23 april 2013 | Het is Nederland al tien jaar mogelijk om medicinale cannabis te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat de verspreiding stabiel is gebleven. Dat komt volgens de onderzoekers deels omdat artsen nog huiverig zijn om het voor te schrijven. “Veel mensen hebben nog het beeld van een blowende hippie”

Sinds ongeveer tien jaar kunnen artsen medicinale cannabis voorschrijven. Maar hoe vaak en aan wie dit gebeurt, was nooit echt duidelijk. De Utrechtse farmaco-epidemioloog Rob Heerdink besloot dit samen met zijn Leidse collega Arno Hazekamp in kaart te brengen. “De verspreiding is al tien jaar stabiel, dus kennelijk zijn de patiënten tevreden.”

Weinig zicht op verspreiding

In 2001 startte toenmalig minister van Volksgezondheid Els Borst het Bureau Medicinale Cannabis, dat de overheid volgens internationale wetgeving de mogelijkheid geeft om cannabis te produceren en distribueren voor medicinaal gebruik. Twee jaar later werd de eerste cannabis legaal verbouwd en voorgeschreven. Dat gebeurt nu al zo’n tien jaar, maar er is weinig zicht op de verspreiding en consumptie, vertelt Rob Heerdink. Samen met farmaceutisch onderzoeker Arno Hazekamp besloot hij daarom een retrospectieve studie te beginnen naar de verspreiding en consumptie van de cannabis.

Het totaal aantal geregistreerde patiënten in Nederland dat medicinale cannabis gebruikt of heeft gebruikt, is iets meer dan vijfduizend. Op basis van de medicatie die naast de cannabis werd gebruikt, kunnen we ook iets zeggen over de aandoeningen waar deze patiënten mee kampen, stelt Hazekamp.

Volgens de studie gebruikt meer dan de helft van de patiënten (53%) naast cannabis ook enige vorm van pijnmedicatie. “In de praktijk gaat het meestal om chronische pijn van neurogene aard, maar ook om bijvoorbeeld MS, kanker of aids. De cannabis verlicht de pijn, bevordert de eetlust, vermindert misselijkheid en patiënten slapen er beter door.”

Stabiel aantal gebruikers

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het gebruik de afgelopen tien jaar stabiel is gebleven. Hazekamp denkt dat dit komt omdat medicinale cannabis momenteel vooral als laatste redmiddel wordt voorgeschreven. “Eigenlijk alleen wanneer patiënten chronisch en langdurig ziek zijn en nadat gangbare medicijnen vaak uitputtend zijn geprobeerd. Je houdt op die manier maar een relatief klein groepje patiënten over, waarvan er ook nog een aantal overlijdt of naar het ziekenhuis gaat en dus buiten de onderzochte patiëntengroep valt.”

“Bovendien zijn artsen nog huiverig om het voor te schrijven. Onbekend maakt tenslotte nog steeds een beetje onbemind. Veel mensen hebben nog het beeld van ‘de blowende hippie’ in hun hoofd, ook al gaat het om medicinaal gebruik.”

Het onderzoek vormt een opstapje naar verder onderzoek. Hazekamp: “We hebben nu de ene kant bekeken. Vanuit de data konden we zien hoe de cannabis verspreid en voorgeschreven wordt. Ons doel is nu om de andere kant, die van de patiënt, in kaart te brengen. Waarvoor heeft de patiënt het gebruikt en hoe is dat nou eigenlijk bevallen?”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK