Zet techniek écht op de kaart

Nieuws | de redactie
26 april 2013 | Gregor Luthe stond in maart in De Glassroom bij de Teaching Summit. Nu blikt de Saxion-lector terug en trekt lessen voor de toekomst. “Het was een unieke kans om de enorme impact van onderwijs en onderzoek voor de welvaart van onze maatschappij onder de aandacht te brengen.”

Gregor Luthe betreurde een beetje hoe weinig interactie er was met de mensen buiten de Glassroom. “Dat er onderwijs en onderzoek is en dat de hiermee gepaard gaande welvaart van ons allemaal is, is misschien te vanzelfsprekend geworden, ondanks de economische dip.”

“De basis voor een bloeiende toekomt ligt in onderwijs, onderzoek en de valorisatie van de uitkomsten. Dat moet leven – bruisen – bij de mensen. Zoiets moet aandacht krijgen bij de jeugd die onze toekomst is. Als lector is het mijn natuurlijke taak om hiervoor ambassadeur te zijn.”

Voor straf naar MESA+

En dat zulke ambassadeurs onmisbaar zijn, merkte Luthe recent nog. “Laatst bij het MESA+ instituut in Twente was er een basisschoolklas op bezoek. Op een gegeven moment zei de juffrouw tegen de kinderen: ‘als jullie nou niet rustig zijn, komen jullie voor straf hier te werken’.”

Luthe zelf lector nanotechnologie in Twente  ziet hier een kans: “In elk niveau van onderwijs – en zeker aan het begin van het leven van een nieuwsgierige jonge mens moeten wij enthousiasme voor techniek in de peuters leggen en daarmee in de toekomst van onze maatschappij. Saxion heeft hierop ingezet met de oprichting van een PABO techniek – prachtige stap!” Bovendien gaat bij Saxion begin volgende maand een nieuw lectoraat van start, dat juist deze opdracht heeft meegekregen.

Als lector op een hogeschool en University of Applied Sciences die met nanotechnologie als speerpunt nadrukkelijk kiest voor deze sector samen met de Universiteit Twente en de regio, onderkent Gregor Luthe het belang hier van. Tijdens zijn voordracht heeft Luthe aandacht geschonken aan het feit dat Nederland goed is op het wetenschappelijke front maar dat er veel te weinig output komt aan octrooien en daar uit voortvloeiend werkgelegenheid.

HBO als brugfunctie

“Hier zit ik op een lijn met de EU commissie die ons aan te top wil zien voor onderwijs, onderzoek en hierdoor het creëren van werkgelegenheid bevordert. In de VS waar ik nog een hoogleraarschap bekleed is men zich hiervan veel meer bewust op de werkvloer. En dat vertaalt zich daar door in een stemming van kansen opzoeken. Wij moeten meer durven. Hier is dé Nanovalley – laten wij dat tot een van dé high technology regio’s van deze wereld uitgroeien!”

“Hierin kan het HBO en Saxion een belangrijke brugfunctie hebben om fundamentele ideeën uit het WO om te zetten in toegepaste producten. Op dit moment worden de inspanningen in het hoger onderwijs nog veel te weinig in banen vertaald. Het HBO kan het MKB en spin-offs ondersteunen bij het ontwikkelen. Dit moeten wij slim organiseren. Wat ik hiermee bedoel? Dat iedereen dat moet doen waar hij goed in is!”

“Weinig mensen zullen zich hiervan bewust zijn, maar het is heel belangrijk dat we een fatsoenlijk intellectual property beleid voeren. Zonder dat is er geen concurrentie voordeel op de markt te verkrijgen. Als uitvinders ondersteunt worden in het onderwijs en omzetten en eigenaarschap zich vertaalt in werkgelegenheid – dan zijn wij goed bezig! Hierin begint Saxion te faciliteren om zo de time-to-market te verkorten door studenten uit verschillende disciplines bij elkaar te brengen in multidisciplinaire teams die die uitvindingen aanvliegen. Ik kijk er echt naar uit en zie de kansen!”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK