Blik op Saturnus

Nieuws | de redactie
6 mei 2013 | Deze kans komt niet gauw terug. Het fraaiste tafereel van ons zonnestelsel is nooit zo dichtbij het menselijk oog geweest: Saturnus met zijn ringen en manen als Titan. Zij zijn met een goede verrekijker nu te ontwaren in het heelal.

In Saturnus’ lange omloop om de zon en het jaarlijkse rondje van de aarde zijn de twee planeten dezer weken op het meest nabije punt dat zij ooit kunnen bereiken. Iedere liefhebber kan nu met eigen ogen zien wat de sonde Cassini-Huygens al jaren voor de mensheid verkent en in unieke beelden doorgeeft.

Er is altijd reden Saturnus te bekijken, niet alleen vanwege de esthetiek of vanwege het feit dat de ringen en de grote manen als Titan werden ontdekt door de grootste Nederlandse ‘betá’, Christiaan Huygens. Op de planeet hebben zich allerlei verschijnselen voorgedaan die we zonder Cassini nimmer gezien of begrepen hadden, zoals een enorme storm rond de polen.

Die sonde ‘ziet’ ook voortdurend nieuwe aspecten in en bij de ringen en de fascinerende maan Titan. Hier enkele artikelen van ScienceGuide over het ijsmaantje lapetus, over het water op Saturnus, of over de zeldzame herfst op de Saturnusmaan Titan. Op de website van de NASA kunt u nog veel meer actuele foto’s en filmpjes zien van de Cassini-Huygens missie naar Saturnus.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK