CERN klaar voor toekomst

Nieuws | de redactie
31 mei 2013 | De nieuwe toekomststrategie van CERN onderstreept het succes van dit Europese model van grensoverschrijdend onderzoek. Men benadrukt het plan om dit model voort te zetten, ook in vorm van Europese betrokkenheid in globale deeltjesfysica projecten in regio’s buiten Europa.

De CERN Raad van bestuur heeft een actualisering van de Europese strategie voor deeltjesfysica aangenomen tijdens een speciale vergadering in Brussel. Nederland is een van de oprichters van CERN. Sinds de originele Europese strategie uit 2006, heeft de deeltjesfysica enorme vooruitgang geboekt.

Cruciale resultaten

CERN’s Large Hadron Collider (LHC) leverde de afgelopen jaren cruciale resultaten op, zoals de ontdekking van het Higgs-deeltje waar Nikhef-onderzoekers nauw bij betrokken waren. De deeltjesfysica ontwikkelt zich op globale schaal verder. De geactualiseerde strategie houdt daar rekening mee.

De Europese deeltjesfysica gemeenschap is een drijvende kracht achter innovatie in Europa, met CERN als de bakermat van het World Wide Web en talloze andere high-tech innovaties. Deze gemeenschap besteedt ook veel aandacht aan onderwijs, training en wetenschapscommunicatie naar het grote publiek. De nieuwe strategie geeft aanzet om deze kwaliteiten van de Europese deeltjesfysica verder uit te bouwen.

Nederlandse betrokkenheid

Vanuit Nederland waren zowel Frank Linde (directeur Nikhef) als Sijbrand de Jong (Nikhef-onderzoeker, hoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen en wetenschappelijk afgevaardigde van Nederland in de CERN Raad) betrokken bij het opstellen van de vernieuwde strategie. Het Nikhef strategisch plan voor de komende jaren sluit hier uitstekend bij aan.

Frank Linde is vol goede moed: “Big Science, zoals de elementaire deeltjes fysica, vereist excellente planning en long-term commitment. CERN, en in het bijzonder de Large Hadron Collider (LHC), zijn hier het toonbeeld van. Het is fantastisch dat de LHC al in zijn eerste run-periode een mega ontdekking heeft gedaan: de Higgs. Voor mij geen verrassing dat de LHC ook het komend decennium de topprioriteit blijft. Ik kijk uit naar de volgende ontdekking bij de LHC! Donkere materie? “

CERN als schoolvoorbeeld

Hij wijst er met zijn collega’s op dat grensoverschrijdende samenwerking in wetenschappelijk onderzoek voordeel oplevert op het gebied van kennis, innovatie, onderwijs en training. Prof. dr. Sijbrand de Jong, de wetenschappelijk afgevaardigde van Nederland in de CERN Raad zegt:

“De laatste resultaten van de LHC maken nog duidelijker dat er meer moet zijn dan de deeltjes en interacties die nu bekend zijn. De LHC is de eerste aanval in de jacht op nieuwe deeltjes en verschijnselen, maar nieuwe, grote versnellers moeten ons in de toekomst nog verder gaan helpen. De Europese gemeenschap van deeltjesfysici omarmt die toekomst en staat open voor het bouwen van en deelnemen aan nieuwe faciliteiten op wereldschaal.”

Dr. Jos Rokx, ministerieel gedelegeerde van OCW in de CERN Raad: “CERN is het schoolvoorbeeld van een effectieve wetenschappelijke organisatie. Dat blijkt wel uit de belangstelling van landen buiten Europa, een samenwerking waar CERN nu ook open voor staat.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK