Eerste Indianen in Vaticaan?

Nieuws | de redactie
6 mei 2013 | Bij het schoonmaken van 15e eeuwse fresco's in het Vaticaan zijn verrassende portretten aangetroffen. Werden twee jaar na Columbus de eerste Amerikanen al geschilderd voor de Paus?

De restauraties van wandschilderingen van de grote Reniassance kunstenaar Pinturicchio zijn in het Vaticaan in volle gang. Een van de medewerksters, Maria Pustka, maakte in de gedetailleerde taferelen van de meester de afbeelding van een groep dansers schoon. Wat tevoorschijn kwam, verraste haar en de leiding van de Vaticaanse musea.

De dansende mannen blijken namelijk geen gebruikelijke groep Europeanen te zijn en ook niet de in die tijd gebruikelijke weergave van ‘oosterse volken’ met tulbanden en puntschoenen. Pinturicchio schilderde mannen met een donkere huid en verentooien in hun haar.

1494

Volgens Antonio Paolucci, de directeur van de Vaticaanse musea, wijst dit er op, dat hiermee een van de allervroegste afbeeldingen is gevonden van de oorsprokelijke inwoners van Noord Amerika in de Europes kunst. De frescocyclus van de Renaissance-meester heeft deze in 1494 geschilderd.

Deze kwam daarmee twee jaar nadat Columbus Amerika ‘ontdekte’, in de overtuiging voor de kust van India geland te zijn, op de wand van de Pauselijke vertrekken terecht. Het werk werd opgedragen door de roemruchte, ook kunstminnende paus Borgia. Als Spaanse prelaat had hij nauwe contacten met het hof van het koningspaar Ferdinand en Isabella, de opdrachtgevers van de ontdekkingsreis van de Genuese kapitein.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK