Eindelijk gerechtigheid?

Nieuws | de redactie
17 mei 2013 | In het House of Lords is door Lord Sharkey een wetsvoorstel ingediend om Alan Turing vrij te pleiten van de misdaad waarvoor de jonge geleerde in 1952 werd veroordeeld. De man die de computer en het breken van de Wehrmachtcodes bedacht, pleegde zelfmoord na een straf voor ‘onzedelijk gedrag’.

A Bill to give a statutory pardon to Alan Mathison Turing for offences under Section 11 of the Criminal Law Amendment Act 1885 of which he was convicted on 31 March 1952. Dat is de parlementaire titel van Lord Sharkey’s initiatief om Turing formeel te vergeven voor het feit dat hij wegens homoseksualiteit werd veroordeeld. Officieel geldt de uitvinder van de computer namelijk nog steeds als een veroordeelde misdadiger in het Verenigd Koninkrijk.

Warme woorden slechts

Een wettelijk pardon is daarom nodig om dit feit te redresseren. Ook de regeringen Blair en Brown hebben dat achterwege gelaten, tot verontwaardiging van velen in de wetenschap en civil society. Premier Brown liet het bij warme woorden. “I am both pleased and proud that, thanks to a coalition of computer scientists, historians and LGBT activists, we have this year a chance to mark and celebrate another contribution to Britain’s fight against the darkness of dictatorship; that of code-breaker Alan Turing,” zei hij.

“While Turing was dealt with under the law of the time and we can’t put the clock back, his treatment was of course utterly unfair and I am pleased to have the chance to say how deeply sorry I and we all are for what happened to him.”

Twee jaar sneller eind aan WO II

Vorig jaar wat het Alan Turing jaar – hij werd geboren in 1912 – en werd zijn idee van wat later de computer werd, de Universal Turing Machine, uitgeroepen tot  “most important British innovation of the past one hundred years.” Ook werd wereldwijd stil gestaan bij Turings beslissende en zeer geheime rol in de Tweede Wereldoorlog.

Zijn denkwerk en toepassingen daarvan door zijn staf in het verborgen instituut in het landhuis Bletchley Park zorgden ervoor dat de Britten de codes van het Nazi-bewind konden breken. ”Churchill came down and told us we’d ended the war by two years.” zei een nu 95-jarige collega van Alan Turing. “We were very pleased to hear that. He saw us twice which we always thought was great, rather. He didn’t have all that time to do those sort of things.”

In de naoorlogse jaren werd Turing vervolgd omdat hij vanwege zijn homoseksualiteit gechanteerd was. Daarop pleegde hij zelfmoord door – net als Sneeuwwitje in zijn lievelingsfilm van Disney – in een vergiftigde appel te bijten. Een petitie om deze zijn veroordeling te schrappen werd tot nu toe niet door de Britse regering overgenomen als reden tot actie. Lord Sharkey doet het in het Hogerhuis daarom nu maar zelf.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK