Europa aantrekkelijker voor onderzoekers

Nieuws | de redactie
10 mei 2013 | Een open transparante onderzoeksruimte waarin onderzoekers zich vrij kunnen bewegen. Dat is het doel van het Europese Euraxess-netwerk. Eurocommissaris Quinn: “Alleen door te investeren in onderzoek, kan Europa zich blijven meten met wereldwijd opkomende kenniseconomieën”.

Tijdens de Euraxess-conferentie in het Kroatische Dubrovnik kwamen veertig landen bijeen, vanuit Nederland waren Tilburg University, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Nuffic vertegenwoordigd. Het Euraxess-netwerk is opgericht om de rechtspositie van onderzoekers in Europa te versterken. Bovendien helpt het netwerk internationale onderzoekers en hun gezin hun weg te vinden in Europa, biedt het een overzicht van onderzoekvacatures in Europa en onderhoudt het contacten met Europese onderzoekers die elders in de wereld werken.

Internationaal concurrerend blijven

Deze uitgangspunten van Euraxess zijn helemaal in lijn met de beleidsvoornemens vorige maand van de Europese Commissie. Die wilde dat het voor onderzoekers in Europa makkelijker wordt om binnen de Europese landsgrenzen te reizen, juist ook voor talent van buiten Europa. Overigens moeten ook andere drempels worden verlaagd,  zoals de bureaucratische regels. Die overigens in iedere lidstaat weer anders zijn voor het aanvragen van een studentenvisum of een werkvergunning.

Dit besluit van de Europese commissie sluit helemaal aan bij het advies van de Sociaal Economische Raad dat ook vorige maand verscheen. De SER wil voor Nederland meer buitenlandse studenten en onderzoekers aantrekken en dan met name die met een bèta achtergrond. Dit vanuit dezelfde visie als Europa om in de toekomst internationaal concurrerend te blijven.

Een betere toekomst

Op de Euraxess-conferentie wisselden vertegenwoordigers van het netwerk best-practices uit. Ook onderzochten ze hoe Europa aantrekkelijker kan worden als internationale onderzoeksbestemming. Dat Kroatië als gastland optrad, was geen toeval. Het land staat op het punt toe te treden tot de Europese Unie en doet zijn uiterste best om zijn aantrekkingskracht als onderzoeksbestemming te vergroten.

Zowel de Kroatische bevolking als de politici zien Europese samenwerking niet in de laatste plaats op het gebied van onderzoek, als een belangrijke manier om de toekomst van hun land te verbeteren. Dit onderstreepte Željko Jovanovic, de Kroatische minister van Onderwijs en Onderzoek, in een toespraak tot het congres.

In het hart van Europa

In een videoboodschap benadrukte Máire Geoghegan Quinn, eurocommissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap, het belang van het Euraxess-netwerk voor het Europese onderzoeksbeleid. Het werk van Euraxess-medewerkers ligt “in het hart van de Europa 2020-groeistrategie”, zo stelde ze.

Zij vervolgt. “Alleen door te investeren in onderzoek en door internationaal talent aan te trekken, kan Europa zich blijven meten met wereldwijd opkomende kenniseconomieën. Euraxess-medewerkers vervullen daarbij een belangrijke ambassadeursfunctie. Dit alles wel op evenwichtige wijze, want onderzoektalent is schaars en het gevaar van braindrain loert voortdurend.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK