Groningen met China in schaliegas

Nieuws | de redactie
3 mei 2013 | De Groningse Energy Academy Europe gaat zich wereldwijd richten op het onderzoek naar schaliegas. Commissaris van de Koningin Max van den Berg tekende daartoe in China een Memorandum of Understanding.

Hanze-lector Martien Visser van het Kenniscentrum Energie van deze hogeschool gaf recent al aan geen kwaad te zien in het onderzoeken van de mogelijkheden van schaliegas. Volgens Visser moet er gekeken worden of het inderdaad in winbare hoeveelheden aanwezig is en zou dat onderzoek gekoppeld kunnen worden aan gedegen onderzoek naar maatregelen zodat het eventueel veilig en milieutechnisch verantwoord kan gebeuren. De Energy Academy is onderdeel van dit Groningse kenniscentrum en bevat een samenwerking met onder meer de RUG.

CO2 opslag en schaliegas

Die benadering vanuit het HBO-praktijkonderzoek lijkt nu ook internationaal van de grond te komen in een samenwerkingsverband met de provincie Shaanxi in het midden van China. Deze grote regio heeft een partnerschap met Groningen gesloten en gaat op basis van die samenwerking nu aan de slag met de Energy Academy Europe. Zo zullen beide provincies elkaar gaan bijstaan in het onderzoek naar de winning en opslag van koolstof.

Daarnaast is een memorandum getekend met de Shaanxi Yanchang Petroleum Group Co. Ltd om gezamenlijk het onderzoek naar schaliegas op te gaan zetten. Deze samenwerking werd ter plekke getekend door Commissaris van de Koningin Max van den Berg.

Schaliegas staat ook in Den Haag inmiddels op de agenda. PvdA en VVD worden het voorlopig niet eens over proefboringen in Nederland nu binnen de PvdA de opvattingen opnieuw blijken verschillen. Ook de KNAW ziet het belang van de wereldwijde discussie rond schaliegas, ook op academisch en R&D-niveau, en organiseert op 12 juni aanstaande een symposium hierover in het Amsterdamse Trippenhuis. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK