Hightech voor MKB

Nieuws | de redactie
17 mei 2013 | Als een kennisimpuls binnen één dag overingetekend raakt, dan is er blijkbaar behoefte aan. Het budget voor R&D in hightech samen met het MKB is op dag dat het opengesteld werd uitgeput. "Dit overtreft alle verwachtingen," zegt boegbeeld Amandus Lundqvist.

Voor de zogeheten MIT-regeling zijn op de eeste dag, woensdag 15 mei, ruim 80 aanvragen binnengekomen. De regeling is erop gericht om het innovatieve midden- en kleinbedrijf goed aan te laten sluiten op de innovatieagenda van de topsectoren. De topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) maakte als één van de eerste topsectoren gebruik van deze nieuwe mkb-regeling.

Amandus Lundqvist, voorzitter van het topteam daarvan zegt: “Dat de regeling in een grote behoefte zou voorzien, was wel duidelijk. Maar dit overtreft alle verwachtingen. Het budget van bijna 2 miljoen euro voor R&D-samenwerkingsprojecten was op de eerste dag al uitgeput. Wel zijn er nog voldoende kennisvouchers beschikbaar. Ik attendeer mkb-ondernemers er nog maar eens op dat hier een kans ligt om op een laagdrempelige manier gebruik te maken van de kennis binnen onze topsector. Ook hiervoor geldt: op is op, dus mijn advies is om deze kans te verzilveren.”

Kennisvouchers herleven

Nu er voor het R&D-samenwerkingsinstrument meer aanvragen zijn binnengekomen dan er budget is, zal er worden geloot. “Niet ideaal, maar wel pragmatisch. Over een paar weken weten we welke plannen kunnen worden uitgevoerd. Als topteam zullen we rond de zomer de eerste ervaringen met deze nieuwe regeling evalueren”, aldus Lundqvist.

Met de inzet van de kennisvouchers bereikt de topsector ruim 500 innovatieve mkb’ers. De herintroductie van dit succesvolle instrument van het Innovatieplatform van de kabinetten-Balkenende is erop gericht om het MKB gebruik te laten maken van de kennis die bij kennisinstellingen beschikbaar is. De kennisvoucher heeft een waarde van maximaal €3.750 euro en wordt aan een ondernemer verstrekt die samen met een kennisinstelling een kennisoverdrachtproject wil uitvoeren. Hiervoor is nog voldoende budget beschikbaar.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK