Minister schrijft Yanick

Nieuws | de redactie
28 mei 2013 | Meer dan 6000 kaarten ontving Jet Bussemaker van studenten en toekomstig studenten die bezorgd zijn over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. In een brief aan de eerste schrijver Yanick, probeert ze de zorgen weg te nemen. “Iedereen die dat wil, kan gewoon gaan studeren.”

Yanick was de eerste student die in het kader van de LSVb-actie ‘Lieve Jet’ een brief stuurde. Yanick maakte zich vooral zorgen over de onderwijsloopbaan van zijn zusje van 14 die zich volgens hem “op haar 14-jarige leeftijd nog niet bewust van het leenstelsel en de plannen.”

Knappe koppen nodig

In een uitgebreide reactie op deze brief probeert Bussemaker de zorgen van Yanick om zijn zusje weg te nemen. Zij stelt dat dat er nog altijd fors door de overheid geïnvesteerd wordt in studenten en dat het enkel de basisbeurs is die komt te vervallen. “Iedereen die dat wil, kan dus gewoon gaan studeren. Je hoeft niet bang te zijn, dat je daardoor later in de financiële problemen komt.”

De volledige brief van Jet Bussemaker aan Yanick leest u hieronder:

 

Lieve (zusje van Yanick),

Bedankt voor je kaartje. Erg vervelend dat je je zorgen maakt over je toekomst. Ik hoop dat ik je kan geruststellen. Want natuurlijk mag je studeren, als je dat wilt en kunt. Graag zelfs.

Want we hebben je hard nodig. Nederland is een kennisland dat het moet hebben van knappe koppen, zoals jij. Het is dan ook in ons algemeen belang dat jij een goede studie volgt. Daarom investeert de overheid jaarlijks gemiddeld 6000 euro in de opleiding van elke student.

Studeren is ook in je eigen belang. Je verrijkt je geest ermee, je vergroot je mogelijkheden en je wordt er ook financieel beter van. Want wist je dat afgestudeerden in het hoger onderwijs gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel verdienen dan hun leefijdsgenoten die niet hebben gestudeerd? Daarom is het heel redelijk dat je ook zelf investeert in je eigen toekomst.

De studie?nanciering blijft, maar de basisbeurs komt te vervallen. Die kun je straks lenen, tegen een gunstige rente (nu 0,6%, over de afgelopen tien jaar gemiddeld 2,5%). Aan de aanvullende leningen voor het collegegeldkrediet verandert niets. En ook niet aan de regel dat je pas hoeft terug te betalen als je genoeg verdient, en dat je restschuld na verloop van tijd wordt kwijtgescholden. Bovendien houden kinderen van ouders met lagere inkomens (tot ongeveer anderhalf keer modaal) recht op de aanvullende beurs.

Iedereen die dat wil, kan dus gewoon gaan studeren. Je hoeft niet bang te zijn, dat je daardoor later in de financiële problemen komt.

En wat krijg je daarvoor terug? Het geld dat nu nog wordt gebruikt voor inkomensondersteuning van alle studenten, arm én rijk, wordt voortaan gebruikt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Dat betekent dat studenten straks intensiever onderwijs krijgen, in kleinere groepen en van beter opgeleide docenten.

Dat is goed voor de kennissamenleving die het straks moet doen met slimmere arbeidskrachten. En het is goed voor jou, omdat jij alle kansen krijgt om zonder noemenswaardig risico een voorschot te nemen op een mooie toekomst.

Groet, Jet


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK