Overgewicht beschermt IC-patiënt

Nieuws | de redactie
23 mei 2013 | Ernstig zieke patiënten met obesitas hebben een betere kans op overleving tijdens een intensive care opname dan patiënten met een normaal gewicht. Doordat deze patiënten beschikken over meer vet- en energiereserves kan dit een positieve invloed hebben op het afweersysteem.

Dit blijkt uit onderzoek van prof. Pickkers van het UMC St Radboud, in samenwerking met de stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie). De resultaten zijn gepubliceerd in Critical Care Medicine. De onderzoekers concluderen dat patiënten met ernstig overgewicht, het laagste risico hebben om te overlijden tijdens de intensive care opname. Dit risico ligt veertien procent lager dan bij intensive care patiënten met een normaal gewicht.

Voor het onderzoek verzamelde Pickkers, hoogleraar Experimentele Intensive Care van het UMC St Radboud- samen met onderzoekers van NICE-, data van 154.308 patiënten die de afgelopen tien jaar op intensive care afdelingen van 62 ziekenhuizen in Nederland opgenomen zijn geweest.

Overgewicht biedt bescherming

Het is nog onbekend waarom mensen met obesitas een betere overlevingskans hebben, maar er zijn wel ideeën over. Patiënten met obesitas hebben meer vet- en energiereserves, en vetweefsel kan een positieve invloed hebben op het afweersysteem tijdens een periode van ernstige ziekte.

Pickkers: “De resultaten leren ons dat obesitas bij ernstige ziekte wat extra bescherming biedt. Ik wil echter benadrukken dat een gezond gewicht belangrijk is voor de gezondheid en dat (ernstig) overgewicht de kans op ziektes vergroot. Maar als een patiënt met obesitas eenmaal op de IC ligt, heeft hij dus wel een betere overlevingskans.”  

Obesitas paradox

Steeds meer mensen kampen met overgewicht. Ernstig overgewicht is een risicofactor voor verschillende ziektebeelden zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten en leidt tot een kortere levensverwachting. Tegelijkertijd zijn in eerdere studies aanwijzingen gevonden dat mensen met overgewicht bij bepaalde ziektes een lagere kans hebben om in het ziekenhuis te overlijden dan mensen met een normaal gewicht.

Dit wordt ook wel de ‘obesitas paradox’ genoemd. Tot nu toe waren de studies te beperkt om duidelijke conclusies uit te kunnen trekken en was er niets bekend over de effecten van obesitas bij ernstig zieke IC- patiënten. Het onderzoek dat in Critical Care Medicine is gepubliceerd levert daar nu informatie over. In Nederland levert bijna elk ziekenhuis gegevens aan de Nationale Intensive Care Evaluatie, waardoor het voor het eerst mogelijk was het effect bij een groot aantal patiënten te onderzoeken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK