Prijs voor toptalent

Nieuws | de redactie
8 mei 2013 | Thijn Brummelkamp van het NKI bij het 100-jarige Antoni van Leeuwenhoek krijgt de EMBO Gold Medal. Deze wordt aan jong toptalent in life sciences uitgereikt. Zijn werk aan ziekten die ontstaan door virussen en bacteriën geldt nu al als baanbrekend.

Brummelkamp krijgt deze, waarvan er jaarlijks slechts één wordt uitgereikt, voor zijn onderzoek naar genen die een rol spelen in ziekten. Met dit werk is hij al langere tijd toonaangevend gebleken in de wetenschap. In 2002 ontwikkelde Brummelkamp een eenvoudige, betrouwbare methode om een grote hoeveelheid genen tegelijk uit te kunnen schakelen met behulp van RNA-interferentie.
Wereldwijd ingezet, golf citaties
Deze methode, die tegenwoordig wereldwijd gebruikt wordt, maakt het mogelijk om specifieke informatie te krijgen over de functie en rol van genen die een rol spelen bij verschillende ziekten, waaronder kanker. Het artikel in Science, waarin hij deze methode publiceerde, is inmiddels duizenden malen geciteerd.
 
In 2003 promoveerde Brummelkamp cum laude aan de UU en kreeg de Antoni van Leeuwenhoek Prijs, onder meer voor dit veel geciteerde onderzoek. Na zijn promotie werd hij gevraagd om zijn eigen onderzoeksgroep op te zetten als Whitehead Fellow in het prestigieuze Amerikaanse Whitehead Institute. In 2011 keerde hij met zijn onderzoeksgroep terug naar Amsterdam.
 
Ebola én cholesterol

Een belangrijke vraag waar Brummelkamp zich de laatste jaren op richt is hoe bacteriën en virussen zich toegang verschaffen tot de cellen van de mens. Ook hiervoor ontwikkelden Brummelkamp en zijn groep een genetisch modelsysteem, dat zij toepassen om nieuwe eiwitten te identificeren die bacteriën en virussen gebruiken.
Zo ontdekten zij recent dat het extreem dodelijke ebolavirus zich toegang tot een cel verschaft via een eiwit dat normaal gesproken betrokken is bij het transport van cholesterol. Volgens de EMBO “opent dergelijk onderzoek de deur naar nieuwe benaderingen en strategieën voor de behandeling van door bacteriën en virussen veroorzaakte ziekten”.
 
De EMBO Gold Medal wordt eens per jaar uitgereikt en is bestemd voor jonge onderzoekers onder de 40 die excelleren op het gebied van de life sciences. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden. De officiële uitreiking vindt plaats op 22 september, tijdens het congres van de EMBO, in Amsterdam.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK