Schimmel tegen borstkanker

Nieuws | de redactie
17 mei 2013 | Een stof uit plantenschimmels kan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen borstkanker een impuls geven. De stof fusicoccine blijkt bij hoge concentraties in staat de groei van hormoongevoelige borstkanker te kunnen remmen.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, het Antoni van Leeuwenhoek en de Technische Universiteit Eindhoven hebben dit ontdekt. Deze studie biedt aanknopingspunten voor de ontwikkeling van een nieuw type medicijn tegen borstkanker. De onderzoeksresultaten zijn verschenen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Fusicoccine remt groei kankercellen

Jaarlijks krijgen wereldwijd 1,4 miljoen vrouwen borstkanker. Bij driekwart van alle gevallen gaat het om een vorm van borstkanker die groeit onder invloed van het hormoon oestrogeen. Het remmen van oestrogeen is een manier om tumorgroei in deze vorm van borstkanker stil te leggen. Diverse medicijnen zijn hiervoor al op de markt gebracht, waarvan Tamoxifen de bekendste is. Echter, doordat tumoren ongevoeliger worden voor de bestaande medicijnen, werken deze medicijnen niet bij alle patienten even goed. Nieuwe medicijnen zijn dus nodig om zo goed mogelijk te behandelen.  

Fusicoccine de stof die vrijkomt bij een plantenschimmel, kan de basis vormen voor een nieuwe familie van borstkankermedicatie, omdat deze stof in staat is de hormoon afhankelijke groei van tumorcellen op een volledig nieuwe manier te remmen. VU-wetenschapper Bert de Boer had als plantenbioloog en celbioloog de schimmel al veel eerder ontdekt, maar heeft dit onlangs toepasbaar gemaakt in kankeronderzoek, samen met collega’s van TU Eindhoven en Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek

De Boer: “Uit ons onderzoek bleek dat fusicoccine specifieke eigenschappen heeft om de celdeling te kunnen verstoren. Onderzoek op tumorcellen wees uit dat deze stof de celdeling met 50% kan verminderen.” De fusicoccine zou de binding van oestrogeen aan tumorcellen voorkomen en daarmee dus ook de groei van hormoongevoelige borstkanker.

Eerste stap naar nieuw type medicijn

De onderzoekers denken dat ze met hun onderzoek een stap in de goede richting van nieuwe behandelmethoden hebben gezet. De Boer: “Er is nog veel onderzoek nodig om een toepasbaar medicijn te ontwikkelen. Maar de ontdekking van dit voorheen onbekende werkingsmechanisme is de eerste stap op weg naar een nieuw type medicijn en behandelmethode voor hormonale borstkanker.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK