Sterke medezeggenschap, sterke hogeschool

Nieuws | de redactie
27 mei 2013 | Vandaag debatteert Minister Bussemaker in de Tweede Kamer over governance en in het hoger onderwijs. De studentenorganisaties hopen dat de minister zich inzet voor betere medezeggenschap, want uit onderzoek van de LSVb blijkt dat er vooral in het HBO nog veel ruimte is voor verbetering.

“Studentenorganisaties ISO en LSVb slaan de handen ineen en zetten de komende jaren sterk in op het verbeteren van de medezeggenschap. Studenten spelen via de medezeggenschap een belangrijke rol bij het bewaken van de kwaliteit van het onderwijs.

Goed getrainde medezeggenschappers

Het ISO en de LSVb willen graag hun netwerk en kennis ter beschikking stellen ter verbetering van de medezeggenschap. “Nog te vaak wordt een raad door een bestuur opzij gezet of gepasseerd. Door studenten te trainen op vaardigheden als onderhandelen, begroting lezen en communicatie willen wij de positie van de medezeggenschap versterken.”

Dit doen we al jaren door ons uiteenlopende scholingsaanbod, maar we zullen ons er voor inzetten om het aanbod nog beter aan te passen op de wensen van de medezeggenschap. Zowel ISO als LSVb organiseren bijvoorbeeld een inwerkweekend voor beginnende medezeggenschappers.

Ook voor opleidingscommissies zullen ISO en LSVb het trainingsaanbod intensiveren. “Het doel moet zijn dat de medezeggenschap de komende jaren een nog sterkere gesprekspartner wordt voor besturen. Een kritische medezeggenschap die meedenkt over oplossingen, zodat bestuurders de medezeggenschap niet meer kan of wil omzeilen.”

Essentieel voor goed bestuur

Naast een goede en gedegen training heeft de medezeggenschap ook voldoende uren, faciliteiten en bevoegdheden nodig om hun taak redelijkerwijs goed uit te kunnen voeren. Uit onderzoek van de LSVb is gebleken dat hier grote verschillen tussen instellingen zijn en daarom pleiten de organisaties voor een minimale standaard van faciliteiten voor medezeggenschap.

Naast faciliteiten, blijkt uit onderzoek van het ISO dat ook de houding tussen het College van Bestuur en de medezeggenschap van groot belang is voor het goed functioneren van medezeggenschap. Er moet een cultuur komen van transparantie en respectvol het gesprek aangaan. “De Tweede Kamer zal de medezeggenschap meer rechten moeten geven zoals instemming op de hoofdlijnen van de begroting.

Beide studentenorganisaties hopen dat ook de Tweede Kamer inziet dat goede medezeggenschap essentieel is voor goed bestuur in het hoger onderwijs.” Want goede medezeggenschap, waaronder opleidingscommissies zoals Lisa Westerveld eerder op ScienceGuide bepleitte, versterkt de hogeschool en de universiteit.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK