Telefoon opladen met trui

Nieuws | de redactie
27 mei 2013 | Een jurk of trui van flexibele zonnecellen? Waarom niet? Gelderland Valoriseert heeft samenwerking tussen ArtEZ en de HAN tot stand gebracht, die kleding voortbrengt die energie opwekt “om een mobiele telefoon mee op te laden in situaties, waar geen stroom voorhanden is.”

Gelderland Valoriseert is een meerjarig programma gericht op de versnelling van innovaties in de provincie. Op 14 juni wordt daartoe op de MºBA 13 (Mode Biënnale) een ‘Innovation Bootcamp’ georganiseerd over wearable solar. De deelnemende studententeams gaan met dit idee aan de slag en presenteren aan het eind van de dag hun werk.

Wearable solar

Volgens Christian Holland, projectleider bij de HAN en betrokken bij Gelderland Valoriseert ziet wearable solar als de toekomst als het gaat om het makkelijk opladen van kleine apparatuur op plekken waar geen stroom voorradig is. Zo hoef je bijvoorbeeld nooit meer een halve dag in de rij te staan om de batterij van je telefoon weer enigszins opgeladen te krijgen.

Studententeams samengesteld uit mensen van kunsthogeschool ArtEZ en de Faculteit Techniek van de HAN zullen samen aan de slag gaan met het uitwerken van ideeën om een prototype te ontwikkelen van kleding die in ieder geval kleine mobiele apparaten weer kan opladen.

ArtEZ en HAN samen

De modestudenten van ArtEZ die aan het project Wearable Solar meewerken, worden voor de fashion-kant begeleid door modeontwerpster en specialist in wearable technology Pauline van Dongen. De technische energiecomponent wordt door tweedejaarstudenten Lisa Stensen en Gita Brouwer van de HAN-opleiding Industrieel Product Ontwerpen voor hun rekening genomen. Zij worden daarbij ondersteund door Gert Jan Jongerden, oud-directeur van Helianthos en expert op het gebied van thin film (flexibele) zonnecellen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK