Universiteit wil conservatorium

Nieuws | de redactie
24 mei 2013 | Het piano-intermezzo bij het eredoctoraat voor Angela Merkel deed RUN-rector Kortmann verlangen naar een eigen conservatorium. De Kanzlerin zette hem zachtjes op zijn nummer.

Een alumna van het Sweelinck-conservatorium van de AHK speelde Georg Friedrich Händel vooraf gaand aan en tijdens de ceremonie in Nijmegen. De Russisch-Nederlandse pianiste had al vele prijzen gewonnen, vertelde de rector magnificus met nadruk. Haar specialisme in de barok-componist uit het Oostduitse Halle was goed te merken in de vlekkeloze uitvoering.

Kers op de taart

De rector liet zich na de Chaconne in G ontvallen, dat hij vond dat – net als in Duitsland – een universiteit as de zijne over een conservatorium zou moeten kunnen beschikken. “Als je dat hebt, dan tel je internationaal immers pas echt mee!” Maar dat ligt in de Nederlandse verhoudingen wel wat moeilijk, voegde hij er bedrukt aan toe.

Nu zat in de zaal de man die de volgende dag, na Merkel dus, een eredoctoraat zou krijgen, Robbert Dijkgraaf. Diens advies over de profilering en inhoudelijke lange termijn ontwikkeling van het kunstonderwijs gaf juist aan, dat de conservatoria écht HBO zijn: een opleiding gericht op een excellente beroepspraktijk in professies waaarin ons land de wereldtop bereikt en weet te trekken. Een conservatorium als kers op de taart voor het scoren in WO-rankings past daar wat minder in.

Wesendonck Lieder in 2013

Opmerkelijk was, dat de net gelauwerde eredoctor in haar inleiding het niet kon laten de rector magnificus een tikje op de vingers te geven. Zij dankte de Radboud Universiteit in welgkozen bewoordingen en prees haar voor de wetenschappelijke successen in de 90 jaar van haar bestaan. “U wilt nu ook nog een conservatorium, begrijp ik,” voegde de Kanzlerin er buiten haar formele tekst aan toe. “Maar of u dat nu moet willen…..” zei zij met een klein, malicieus glimlachje.

Een HO-instelling met een echt conservatorium zou trouwens bij zo’n eredoctoraat van de jaarlijkse Bayreuth-pelgrim Merkel in het jaar van de 200e verjaardag van Richard Wagner geen suites en chaconne van Händel hebben laten spelen. De Wesendonck Lieder, desnoods in de versie voor piano en sopraan, dát was nu natuurlijk zeer passend geweest.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK