Wetenschap dicht bij de top

Nieuws | de redactie
17 mei 2013 | De KNAW wil dat de Nederlandse regering een CSO benoemt. Wat doet zo’n Chief Scientific Officer? ScienceGuide sprak met de CSO van Europa, Anne Glover: “Als ik nu met iemand in Nederland wil spreken over bijvoorbeeld klimaatverandering, dan zou ik niet weten wie ik moest bellen."

De Schotse hoogleraar Anne Glover zet haar rol en activiteiten uiteen in een uitvoerig vraaggesprek met ScienceGuide. Over haar aanstelling vertelt zij onder meer: “Enige tijd geleden had president Barroso besloten dat de Europese Commissie een Chief Scientific Advisor zou moeten hebben. Ik was opgevallen als Chief Scientific Advisor van de regering van Schotland en men heeft mij toen gevraagd mee te dingen naar deze functie. In de Angelsaksische wereld is dat een heel gebruikelijke positie, maar in veel landen op het continent nog niet.”

Niet zo maar opzij geschoven

Dat ons land zo’n meedenker voor het hoogste beleid zou kunnen gebruiken is voor Glover geen vraag. Zij zegt expliciet dat zij in ons land nu eigenlijk geen gesprekspartner heeft op het hoogste niveau. “In Nederland bijvoorbeeld heb je wel wetenschappelijke adviseurs bij de diverse departementen, maar geen onafhankelijke Chief Scientific  Advisor. Ik hoop dat ik andere Europese lidstaten het enorme voordeel hiervan kan laten inzien.”

“Als ik nu met iemand in Nederland wil spreken over bijvoorbeeld de kwaliteit van water, of over klimaatverandering, dan zou ik niet weten wie ik moest bellen. Ik kan natuurlijk contact opnemen met nationale academies van wetenschappen, maar hun advies – wat zonder twijfel wetenschappelijk en onafhankelijk is – kan gemakkelijk door de nationale overheid terzijde worden geschoven. Het is een stuk moeilijker om een Chief Scientific Advisor, die je zelf hebt aangesteld als onafhankelijk adviseur, aan de kant te schuiven.”

U leest het volledige vraaggesprek met Anne Glover hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK