70 miljard van EU voor kennis

Nieuws | de redactie
25 juni 2013 | Er is een deal gesloten over Horizon 2020: €70 miljard voor de periode 2014-2021 gaat naar de EU-programma’s voor onderzoek en innovatie. Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie gaat van €0,4 miljard naar €2,4 miljard. Nederland hoopt €5 miljard binnen te halen.

Lambert van Nistelrooij van het CDA was medeonderhandelaar voor deze miljardeninvestering namens het Europarlement. Hij noemt het uiteindelijke akkoord “een  opsteker voor Nederlandse topinstituten en bedrijven om marktleider te blijven in sectoren als energie, gezondheidszorg en nanotechnologie. Met goede voorstellen verwacht Nederland circa €5 miljard binnen te halen.”

Slimmere , duurzame samenleving

Hij geeft aan dat het Europees Parlement “belangrijke punten heeft kunnen binnenhalen.” Zo wordt 20 procent van het budget gereserveerd voor deelname van het MKB. Ook wordt een groot deel van het budget beschikbaar gesteld voor onderzoek naar duurzame energietechnologieën.

Volledig  content is de CDA-onderhandelaar in Europa niet. “Europa heeft de laatste jaren het klimaat voor onderzoekers te weinig bevorderd. Het gevolg is dat veel nieuwe, belangrijke onderzoeks- en innovatie-initiatieven nu in Amerika en Azië lopen. Horizon 2020 stimuleert innovatie in de economie, stelt onze wetenschappelijke en technologische basis veilig en promoot ons industrieel concurrentievermogen. Dit draagt bij aan een slimmere en duurzame samenleving waarin de banen van de toekomst worden gecreëerd.”

Het EIT gaat tussen 2014 en 2020 aan de slag met vijf nieuwe onderwerpen: gezond leven & actief ouder worden, voedselvoorziening, grondstoffen, hoogwaardige productie en stedelijke mobiliteit. “Deze onderwerpen krijgen de vorm van nieuwe ‘Knowledge & Innovation Clusters’.” Dat doet deken aan de ‘gouden driehoek’ van de topsectoren met bedrijven, overheden en kennisinstellingen die samen kennis genereren. “Nederland scoort tot nu toe prima bij het EIT. Met mijn amendement voor het opnemen van ‘biobased materialen’ is dit opnieuw het geval.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK