Brits bezuinigingidee voor scholen

Nieuws | de redactie
3 juni 2013 | De Britse regering overweegt een nieuw soort bezuiniging op onderwijs. De ‘wildgroei’ van klassenassistenten kan flink omlaag, ook voor de kwaliteit in de school. Dit levert geld op dat in echte leraren en hun professionalisering gestoken kan worden.

In zo’n tien jaar verdrievoudigde het aantal laagopgeleide, weinig betaalde klassenassistenten naar ruim 230.000. De kosten belopen nu zo’n 4 miljard pond. Evaluaties van hun nut roepen vragen op. Ze nemen de onderwijzers werk uit handen, maar hun rol als vervangers is omstreden. “Not being prepared or qualified they were not doing a good job,” zei onderzoeksdirecteur Thomas Causton van denktank Reform in de Sunday Times.

Reductie van ‘mums army’

Voor hetzelfde geld zou veel meer onderwijskwaliteit bereikt kunnen worden, zeggen de onderzoekers en de ambtenaren van schatkistbewaarder van George Osborne. Hij en premier Cameron hebben daar wel oren naar.

Een forse reductie van dit ‘mums army’ in de klas zou de scholen veel meer geld overlaten om te investeren in de kwaliteit en zelfs de beloning van volwaardige docenten, zo redeneert ook minister Michael Gove. De ‘klusjes’ kunnen dan door veel minder en beter getrainde schoolassistenten verricht worden.

Lastige reallocatie van geld

Vanuit de Labour-oppositie klinken al onthutste geluiden, omdat onder Blair en Brown nu juist zulke goedkope krachten en masse de school in gelaten werden als extra paar handen. Zij springen vaak bij in het individueel begeleiden van achterblijvers in de klas. Maar juist daarbij in kwalitatieve effectiviteit maar gering, zeggen de onderzoekers.

Lastig zou ook de doelgerichte reallocatie van het geld kunnen blijken te worden. De autonomie van de schoolbesturen voor de regering om de middelen te sturen naar posten voor beter leraarschap. Een hoge ambtenaar zegt daarover: “Het is onduidelijk hoe je dat zou moeten doen. Niemand vertelt de scholen hoe ze hun geld moeten besteden.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK