Bussemaker naar Brussel?

Nieuws | de redactie
28 juni 2013 | De opvolging van Neelie Kroes bij de EU in 2014 begint vaker in Den Haag te boeien. Een vrouw, een PvdA’er die lang mee kan, een stevig profiel. Met zulke criteria barst het positiespel open. Wordt het Euro-Jet?

De Telegraaf kon in VVD-kring noteren dat Rutte en Samsom over de  Europese Commissie bemensing geen ruzie willen maken. Dat betekent dat de PvdA die plaats claimt, stelde  de krant vilein vast in zijn campagne tegen de premier. Dus VVD heeft met tien jaar Neelie Kroes bovendien de post in Brussel uitvoerig kunnen bekleden en de PvdA kreeg daar sinds de jaren tachtig nooit meer iemand benoemd. Tot Dijsselbloem kwam.

Te goed voor de EU?

Om het schrikbeeld nog te verergeren speculeerde de Telegraaf dat Rutte de kandidatuur van Ad Melkert zou gaan ‘slikken’. Dat is in populistische kringen nog steeds een anathema, alsof de oud-minister en VN-topman nog steeds in ballingschap zou moeten leven na de teloorgang van de LPF. Melkert bewees op heikele posten als die in Irak juist dat hij internationaal bijna alles kan en hij is misschien zelfs ‘te goed’ voor een beperkt Brussels commissariaat.

Nederland moet in 2014 immers niet op veel rekenen als Neelie Kroes vertrekt. Haar huidige taak was al een fikse demotie, die verguld werd met de betekenisloze titel van vicepresident van de Europese Commissie. Ook haar budget-voorstellen voor 2014-2021 zijn door Van Rompuy ruw behandeld en ingeperkt. Een zwaar commissariaat zou Nederland bovendien overbedelen in veler ogen, zeker sinds Dijsselbloem Mr. Euro is gemaakt.

Andere landen maken aanspraak op de echt meetellende posten in de nieuwe Europese Commissie. Landen die in gewicht toenemen, vooral Polen  en Zweden. Landen die voor Duitsland essentieel zijn om te binden aan de Merkel-koers, als Italië en vooral Frankrijk. De Duitsers voelen er ook weinig voor om Nederland te ‘belonen’ voor de wijze waarop de door hun gekozen Dijsselbloem zijn rol vervult.

Samsom kan scoren

De VVD bezit momenteel geen alternatief voor Neelie Kroes en het CDA hoeft niet  te rekenen op een  Brusselse post voor één  van zijn oud-ministers met de juiste papieren en bagage. SP en PVV hebben  noch de neiging noch het personeel voor de Europese Commissie. D66 heeft de neiging zeker, maar haar tenoren als Hans Wijers of Rinnooy Kan zijn te oud of te ver van de harde politieke wereld.

Samsom kan dus toeslaan. Zijn probleem is wel dat de PvdA in Brussel een vreselijke reputatie heeft. De rode delegatie in het Europees Parlement geldt als een slangenkuil waarvan de onderlinge toestanden en haat en nijd een favoriete realitysoap van de Euro-waarnemers zijn geworden. Veel respect levert dat niet op. Wat te doen?

Het profiel van een ‘winnende’ Nederlandse Eurocommissaris na Kroes is wel helder. Mannen vindt een nieuwe Commissiepresident-– Barroso gaat weg en Polen kon die post wel eens binnen halen –  altijd genoeg, dus een stevige vrouw scoort. Ook fin de carrière mensen vindt men genoeg, dus iemand met pep en perspectief scoort ook. Internationale ervaring en doorzettingskwaliteiten scoren sowieso. Wouter Bos is uit beeld verdwenen bovendien, nu het VUmc  hem aantrok.

Nimmer Neelie onderschatten

En daarmee kwam ook voor de Telegraaf ineens Jet Bussemaker in de spotlights. Zij gold al vroeg als vertrouweling van Samsom, die haar voorgesorteerd had als alternatief voor Wouter Bos in de rol van kabinetsinformateur. Wat betreft internationale ervaring en effectiviteit scoort zij meer dan voldoende, zeker ook na de ‘Obama’ Teaching Summit in maart van dit jaar in Amsterdam.

Boeiend is dat in de vorige ronde van EC-benoemingen ook krachtige vrouwen uit het  onderwijsbeleid  naar voren  werden geschoven.  Balkenende liet zowel OCW-minister Maria van der Hoeven als UU-voorzitster Yvonne van Rooy kennismakingsgesprekken voeren met Commissie-president Barosso, bijvoorbeeld. Desondanks wist Neelie Kroes zich te handhaven, campagne voerend in Brussel tegen het kabinet van CDA-PvdA-CU dat haar herbenoeming niet  bepleitte . Handig maakte zij gebruik van het feit dat Balkenende zelf kandidaat was voor de post die Van Rompuy uiteindelijk kreeg.

Zou Bussemaker niet willen of terugschrikken en Samsom geen sterk alternatief kunnen presenteren, dan kon Kroes weleens opnieuw zichzelf naar voren schuiven. Rutte kan haar moeilijk afstoppen. En ambitie en  drive zijn bij haar onverminderd. Een lange termijn ‘Digital Europe’ beleid heeft zij onlangs nog met veel elan gepresenteerd. Fin  de carrière? Neelie is net begonnen, straalt ze uit.

Sir Alex slapjanus

Meest kenmerkend daarvoor was haar tweet onlangs over het opstappen van de Britse voetbaltrainer Sir Alex Ferguson. Die vertrok omdat hij met 71 en vele successen op de groene zoden het genoeg achtte. Vertrekken met  71?  Dat leek Kroes voorbarig en slapjes.

Heel Europa begreep de hint, want dat deed meteen denken aan een icoon van de Europese politiek. De kenners herinneren zich dat Konrad Adenauer in 1949 de eerste Bondskanselier werd op de respectabele leeftijd van 73 jaar. “Volgens mijn dokter kon het best een jaar of twee”, meldde hij de CDU-top en zijn ministers. Hij bleef 14 jaar op zijn post. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK