Dagboek Silicon Valley 2

Nieuws | de redactie
24 juni 2013 | In San Jose bezoekt het reisgezelschap uit Gelderland bedrijven die voorlopen op het gebied van healthcare. Maar ze zien ook dat de regio niet op alle gebieden toonaangevend is. “We hebben het in Gelderland op sommige fronten mogelijk beter voor elkaar dan zij hier in Silicon Valley.”

Dit is het tweede dagboek van de Gelderse Silicon Valley reis waar onder andere mensen van de HAN, Foodvalley en de Provincie Gelderland aan deelnemen. Het eerste deel vindt u hier.

“Joint Venture Silicon Valley Network is de publiek private samenwerking van het bedrijfsleven en 40 steden en 4 counties in de zogenoemde Bay-area ten zuiden van San Francisco. Gezamenlijk vervullen ze taken die in Nederland zijn belegd bij de provincie voor een populatie van 2,9 miljoen mensen, waarvan 36 % afkomstig is vanuit het buitenland en 45 % van de volwassenen hoog opgeleid is. Joint Venture vervult de rol van platform, magneet en steward. De organisatie is behulpzaam bij het oplossen van gemeenschappelijke problemen.

Gelderland op sommige fronten verder dan Silicon Valley

Opvallend daarbij is dat deze regio die bekend staat vanwege zijn successen, ook veel grote problemen kent, die de verdere groei van de regio kan beperken. Zo zijn er problemen met het openbaar vervoer, hoge huizenprijzen en het onbetrouwbare elektriciteitsnetwerk. Ook is er in de regio die grote bedrijven huisvest, zoals Google en LinkedIn, een mobiel netwerk dat tekort schiet. Leerpunten uit de kennismaking met Joint Venture zijn het feit dat we het in Gelderland op sommige fronten mogelijk beter voor elkaar hebben dan hier in Silicon Valley, maar vooral dat we de kracht van Gelderland veel beter naar buiten moeten ondersteunen. 

De gemeente San Jose is qua omvang de 10de stad van de VS en zelfs iets groter dan San Francisco. In deze gemeente is het bestuur op een moderne wijze georganiseerd, waarbij elk council member een district vertegenwoordigt. San Jose heeft tot doelstelling uit te groeien tot Het centrum van CleanTech in de wereld. Deze doelstelling wordt verwezenlijkt via een programma dat een looptijd heeft tot 2020. Een belangrijk element daarin is de rol die de stad heeft als launching customer. Een belangrijk project waarbij op een intensieve wijze wordt samengewerkt met het bedrijfsleven is het ontwikkelen van een proeftuin voor de Cleantech sector, het San Jose environmental innovation center

Preventive in plaats van zorg

In de middag hebben we een bezoek gebracht aan twee bedrijven die actief zijn in de healthcare. Complete Genomics heeft een analyse methode ontwikkeld waarmee het volledige DNA van de mens kan worden vastgesteld. Het bedrijf, dat inmiddels is overgenomen door het Chinese bedrijf.

BGI, streeft er naar deze onderzoeksmethode in een periode van 5 jaar zodanig te verbeteren dat de kosten van het onderzoek lager zijn dan 1 dollar en een miljoen genomen per jaar kunnen worden onderzocht. Dit kan een doorbraak betekenen voor de medische wetenschap omdat dan van grote groepen mensen kan worden vastgesteld wat de risico’s zijn om specifieke ziektes te krijgen, zodat de behandeling al kan starten voordat de eerste verschijnselen zich voordoen.

Het tweede bedrijf 23andme biedt een test aan voor consumenten over bijna de hele wereld voor het laten onderzoeken van het eigen DNA. De test kost 99 dollar en geeft informatie over je afkomst, zoals bijvoorbeeld uit welke regio je voorouders afkomstig zijn en de kleur van je ogen. Maar ook geeft de test op meer dan 250 ziektebeelden aan of je een verlaagde of verhoogde kans hebt om die ziekte te krijgen. Met deze kennis kan je je eigen levensstijl aanpassen, die past bij de preventie voor het ziektebeeld waarvoor een verhoogd risico bestaat. De test roept natuurlijk ook een aantal ethische vragen op en vooral de vraag of iemand dit allemaal wil weten. Het bedrijf is opgericht in 2006 en heeft inmiddels 280.000 van dit soort tests uitgevoerd. Bij het bedrijf werken 85 mensen. Er wordt nog weinig winst gemaakt en ook hier krijgen we een signaal mee dat men ook werkt vanuit een zeker idealisme om de wereld te verbeteren, of om iets terug te doen voor de wereld.

De andere helft van de groep bezocht Bloom Energy, een succesvolle startup op het gebied van on-site power generation systems met technologie die afkomstig is van het NASA Mars programma. Na 8 jaar ontwikkeling is het bedrijf 3 jaar geleden operationeel geworden en sindsdien uit gegroeid tot een bedrijf van 1500 man. Ook hier blijkt het opschalen erg snel te gaan. De Bloom Energy brandstofcellen worden gevoed met aardgas of biogas en LNG, en dit biedt ook mogelijk voor de Nederlandse markt perspectief.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK