Dagboek Silicon Valley 3

Nieuws | de redactie
24 juni 2013 | Het gezelschap van Gelderse kennisinstellingen bezoekt Stanford University en ontmoet ondernemende studenten. “Deze werkwijze zou ook kunnen worden ge(her)introduceerd in Gelderland: ondernemers die hun verhaal komen vertellen aan studenten op de universiteit.”

Dit is het tweede dagboek van de Gelderse Silicon Valley reis waar onder andere mensen van de HAN, Foodvalley en de Provincie Gelderland aan deelnemen. Het eerste deel vindt u hier en het tweede deel hier.

“Vandaag een bezoek gebracht aan de Stanford University en het Stanford Hospital en Clinics. De eerste inleiding werd verzorgd door het Stanford Technology Ventures Program. Dit programma, dat vergelijkbaar is met de programma’s die in Gelderland worden uitgevoerd, zoals Startlife en Gelderland valoriseert, is gericht op het bevorderen van ondernemerschap bij studenten. Een van acties die onder de paraplu van dit programma wordt uitgevoerd is het ecorner programma. Deze werkwijze zou ook kunnen worden ge(her)introduceerd in Gelderland. Ondernemers die hun verhaal komen vertellen aan studenten op de universiteit. 

Het tweede deel van het bezoek bestond uit een kennismaking met Stanford Hospital en het ‘Promoting Healthy Aging and Wellnessprogram’. Aansluitend werd een presentatie gegeven over de aanstaande nieuwbouw van het ziekenhuis dat voor een bedrag van 2 miljard dollar wordt gebouwd en een capaciteit heeft van 600 bedden.

Trots op de regio

Uit alle presentaties is een gemeenschappelijke deler te distilleren. Mensen zijn trots op hun regio, over de goede onderlinge samenwerking en er wordt een droom nagestreefd via langjarige programma’s met een looptijd tot 2020. Het geloof dat men heeft in het door hen zelf geformuleerde doel is de basis voor goed ondernemerschap. Deze grondhouding kan voor Gelderland een belangrijk uitgangspunt zijn.

Het laatste onderdeel van deze dag was een inleiding door Burton H. Lee. Hij gaf een toelichting op de verschillen tussen Europa en de VS in de samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven. In zijn visie kan er in Europa het een en ander verbeteren. Een deel van deze aanbevelingen bleken niet van toepassing te zijn op Gelderland, waar de samenwerking tussen faculteiten en tussen faculteiten en bedrijfsleven veel beter is georganiseerd dan in de rest van Europa.

Verbeteringen zouden kunnen zijn:

1. Het creëren van een woonomgeving voor studenten in de vorm van huisvesting op campussen,
2. Studenten vanuit verschillende faculteiten en scholen laten samenwerken in multidisciplinaire team’s bij de ontwikkeling van innovatieve producten.
Genoeg ideeën om uit te voeren in Nederland.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK