Dagboek Silicon Valley

Nieuws | de redactie
20 juni 2013 | Een groep kennisinstellingen en bedrijven uit Gelderland zoeken inspiratie voor nieuw elan en innovatie in Silicon Valley. Ondermeer de HAN neemt deel aan dit bezoek. Hun eerste indrukken leest u hier. “Binnen Rocketspace, zijn 200 bedrijven met succes gelanceerd en is 2 miljard aan funding opgehaald.”

“Via een bezoek aan Greg Horowitt, een venture capatalist en Schrijver van het boek “The Rainforest” werd ons al snel duidelijk wat mogelijk de crux is van het ecosysteem in Silicon Valley. Het is met name de factor mens die Silicon Valley heeft gemaakt tot wat het is. Heel veel partijen vervullen daarbij een essentiële rol, waarbij op een gelijkwaardige wijze wordt samengewerkt. Door mensen bij elkaar te brengen ontstaan ideeën.

Ontstaan in koffiehuizen

Een aantal grote bedrijven in Silicon Valley vindt hun oorsprong in eenvoudige koffiehuizen, waar mensen elkaar leerden kennen. En ook nu geldt dat een deel van de innovaties voortkomen uit locaties waar de start-ups in een systeem van open innovatie met elkaar samenwerken. Dit beeld werd versterkt na een bezoek aan Rocketspace, een accelerator die start-ups koppelt aan de vraag van grote bedrijven, die we kennen van bekende merken zoals dropbox, Lego en InBev.

Het concept van Rocketspace is dat er een strenge selectie plaats vindt van de start-ups die mogen deelnemen. Slechts 3 % van de aanmeldingen wordt ook daadwerkelijk geplaatst. Deze start-ups werken vooral aan innovaties die er aan bijdragen dat de producenten hun klanten beter leren kennen. In grote ruimtes werken de verschillende bedrijven.

Alleen al door de samenwerking in dezelfde ruimte wordt een innovatief klimaat geschapen. Scott Armanini, verantwoordelijk voor het Corporate Innovation Program, gaf aan de hand van de vragen vanuit de groep een schets van het succes van de accelerator. Op dit moment werken er 132 bedrijven binnen Rocketspace, zijn 200 bedrijven met succes gelanceerd en is er door de bedrijven gezamenlijk 2 miljard aan funding opgehaald.

Aan het eind van de dag werden we ontvangen door het Nederlands Consulaat in San Francisco.  De consul Bart van Bolhuis en zijn medewerkers gaven ons een korte impressie van hun werkwijze en de rol die ze vervullen in het bevorderen dat bedrijven vanuit de VS naar Nederland gaan en hoe Nederlandse bedrijven worden geholpen de markt in Californië te betreden. Topsectoren en innovatie zijn daarbij
centrale thema’s.”

Deze blog is geschreven door Bart van Moorsel van de Provincie Gelderland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK