Dictator martelt verder

Nieuws | de redactie
13 juni 2013 | President Loekasjenko van Belarus laat activisten voor mensenrechten zoals studentenleiders op onzinnige gronden oppakken en martelen om hen "te breken tot schuldbekentenissen." Een nieuw VN-rapport over de laatste dictatuur in Europa is huiveringwekkend.

Het nieuwste rapport over de mensenrechten in Wit Rusland vanuit de VN “describes positive developments where they were discernible. In his assessment, human rights remain systemically and systematically restricted, especially in the case of the freedoms of association, of assembly, and of expression and opinion, as well as the guarantees of due process and fair trial.”

Steun van Iran en Zimbabwe

Wat studentenleiders en andere ‘activo’s in de civil society overkomt onder het regime van Loekasjenko vat de rapporteur even bondig als aangrijpend samen. “Of particular concern is the continuing imprisonment of political opponents, human rights defenders and activists based on spurious criminal charges and unfair procedures, aggravated by allegations of torture and ill-treatment while in custody, as part of physical and psychological pressure aimed at “breaking” them into admission of guilt.”

Bij de behandeling van het rapport laat Loekasjenko zich in de VN-Mensenrechtencommissie verdedigen door onder meer Iran, Cuba, Zimbabwe, Rusland, China, Venezuela en Bahrein. “The report does not result from the cooperation with the government of Belarus,” en is daarom eenzijdig en onwaar, zo meldt bijvoorbeeld de vertegenwoordiger van president Poetin. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK