Eén biljard per seconde

Nieuws | de redactie
14 juni 2013 | Zelfs René Descartes kon dit in zijn Hollandse jaren niet zelf bedenken. Cartesius, de naar hem genoemde, snelste supercomputer van ons land en kan op termijn meer dan één biljard berekeningen per seconde uitvoeren, 100.000 keer sneller dan uw pc.

Doordat onderzoekers in wetenschap en bedrijfsleven met steeds grotere en complexere modellen en gegevensbestanden werken, is meer en veel grotere computercapaciteit nodig.

Nederland koploper

Big Data betekent Big Descartes als het ware. Daarom gaan zij Cartesius inzetten voor onder meer schone energie, klimaatonderzoek, watermanagement, product- en procesoptimalisatie, het beperken van geluidshinder en het verbeteren van medische behandelingen.

De supercomputer levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het behoud van de koploperspositie van Nederland op het gebied van toonaangevend onderzoek en biedt bedrijven de kans hun concurrentiepositie te verstevigen. Sander Dekker is er bijna lyrisch over.

“Cartesius stelt onze wetenschappers in staat om tot belangrijke nieuwe wetenschappelijke inzichten te komen, en misschien wel doorbraken te forceren. Maar dat niet alleen: bedrijven staan te popelen om die doorbraken te transformeren tot innovaties die voor miljoenen omzet kunnen zorgen. De nieuwe supercomputer is dan ook van groot belang voor onze kenniseconomie.”

Groene computersystemen

SURFsara-Directeur Anwar Osseyran, gaat het nieuwe apparaat in gebruik nemen. “We hebben met Cartesius bewust gekozen voor een on-demand-strategie. Door het systeem gefaseerd met de behoeften van onderzoekers mee te laten groeien, kunnen wij kosteneffectief capaciteit aanbieden.”

“Met de nieuwe generatie Intel Xeon-chips gecombineerd met de allernieuwste warmwaterkoeltechnologie van Bull, beschikken we niet alleen over de krachtigste, maar ook over een van de groenste computersystemen in Nederland. Samen met onze technologie- en businesspartners werken we aan de versterking van de concurrentiepositie van Nederland in zowel de wetenschap als het bedrijfsleven.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK