Fyra ook mis door overheid

Nieuws | de redactie
12 juni 2013 | “Het ziet er naar uit dat de Fyra niet alleen ondoelmatig maar ook onrechtmatig is aanbesteed.” Dit zegt VU-hoogleraar contractrecht Chris Jansen. De Staat en de NS hebben zelf flinke steken laten vallen, stekt hij vast nog voor de enquête door de Kamer is begonnen.

Allereerst concludeert hij uit de publieke stukken, dat de Staat de vervoersconcessie destijds helemaal niet aan High Speed Aliance (NS en KLM) behoefde te gunnen, ondanks dat het bod van HSA als beste uit de bus kwam. In de tweede plaats meent hij dat de keuze van de NS voor leverancier AnsaldoBreda niet alleen het resultaat is geweest van een ondoelmatige, maar ook van een onrechtmatige aanbesteding.

NS ten onrechte opnieuw aan de bak?

Hij trekt in twijfel overigens of de NS haar geld nog zal terugzien, laat staan of er nog schade op AnsaldoBreda kan worden verhaald. Ook zal hij op vrijdag 14 juni in een publiekscollege over de aanbesteding van de Fyra de rechtmatigheid van de keuze van het Kabinet ter discussie stellen om de NS opnieuw een kans te geven de lopende concessie uit te dienen.

Prof. Jansen was in 2002 betrokken bij de voorbereiding van de Parlementaire Enquête Bouwnijverheid en is vicevoorzitter van de Commissie van Aanbestedingsexperts, die is ingesteld op basis van de nieuwe Aanbestedingswet. Sinds 2004 is hij hoogleraar privaatrecht (contractrecht) aan de VU en sinds 2012 tevens hoogleraar privaatrechtelijk bouwrecht aan de Universiteit van Tilburg.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK