Kies voor excellentie op elk niveau

Nieuws | de redactie
12 juni 2013 | “Bedrijven zitten te springen om mensen met kennis van techniek niet alleen in hun brains, maar ook met hun handen.” Dave Blank, directeur van het MESA+ Instituut, is blij dat met de start van twee Centres of Expertise de Twentse focus op bèta- en (nano)technologie ook ‘fysiek zichtbaar’ wordt.

Het MESA+ Instituut is al geruime tijd bezig met de ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie en daar is de samenwerking met Saxion van groot belang bij. “Ik kom zelf van de HTS en weet dat expertise daar aanwezig is.”

Drie soorten onderzoekers

“Er zijn eigenlijk drie soorten onderzoekers. Je hebt de promovendi, die echt fundamenteel academisch onderzoek doen. Je hebt de afgestuurde Masters of Science die als ingenieur aan de slag gaan en je hebt de Applied Scientists zoals die op Saxion worden opgeleid. Het zijn drie verschillende categorieën met elk hun eigen werkgebied, in een expertisecentrum worden deze werkgebieden samengebracht.”

Afgelopen jaar heeft Saxion samen met Windesheim twee Centres of Expertise (CoE) geopend met een focus op techniek. Het Centre of Expertise voor High Tech Systemen en Materialen is degene waar ook Blank nadrukkelijk in zal participeren, maar een kenniscentrum voor TechniekOnderwijs is minstens zo belangrijk. “We hebben ook in de toekomst volop bèta’s nodig.”

Belang van doorlopende leerlijnen

Dat iedere bèta op zijn of haar niveau terecht komt is daarbij het belangrijkst, vindt Blank. “Als je dertien of veertien bent weet je misschien nog niet waar je uiteindelijk terecht gaat komen, dat ontwikkelt zich ruwweg van je achttiende tot je drieëntwintigste. Het is voor de maatschappij en voor jezelf van belang dat je dan een goede keuze gemaakt hebt.”

“Doorlopende leerlijnen zijn daarom heel belangrijk, om ook die mensen die later opeens hebben ‘maar wacht even, ik ga toch liever van echt harde wetenschap naar meer toegepast’. De ruimte om die switch dan alsnog te kunnen maken is van groot belang. Ik denk dat een Centre of Expertise waar deze verschillende leerlijnen in vertegenwoordigd zijn, hieraan kan bijdragen.”

Leidende rol voor Twente

Dat Saxion en Twente de beide Centres toegewezen hebben gekregen is volgens Dave Blank een teken dat er in Overijssel goede stappen gezet worden in deze sector. “Er ligt nadrukkelijk meer focus op dit onderwerp. We zoeken daarin ook echt de aansluiting met spin-off bedrijven. De mensen uit de kenniscentra vormen daar een geweldige push voor.”

“Ik sprak toevallig afgelopen week nog met ASML. Zulke bedrijven zitten echt te springen om mensen met kennis van techniek niet alleen in hun brains, maar ook met hun handen.” Met de twee nieuwe CoE’s moet die leidende rol van de Twentse regio ook echt ‘fysiek zichtbaar’ worden.

“Wat mij betreft gaan we er ook naar toe dat we gerenommeerde expertisecentra krijgen die goed zichtbaar zijn. Dat kan in het huidige NanoLab, maar ook elders. Je moet in ieder geval uitstralen dat je een expertisecentrum bent. Je kiest daarmee voor excellentie op elk niveau.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK