Lessen uit Duits beroepsonderwijs

Nieuws | de redactie
11 juni 2013 | In de strijd tegen de groeiende jeugdwerkloosheid moet Nederland leren van Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland, stelt Herman Blom, directeur academisering bij Stenden in het NRC. “Hun systeem van duaal beroepsonderwijs leidt er toe dat scholing en arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten.”

In een opinieartikel in het NRC van maandag roemt Blom de samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven onderwijs. “Hetis de eendrachtige samenwerking tussen ondernemersclubs, overheden en onderwijsinstellingen die steeds onder regie van de lokale overheden op regionaal niveau voor een goed georganiseerd onderwijs- en scholingssysteem zorgt.”

Beter studenten begeleiden

Herman Blom wijst er op dat juist de combinatie van het volgen van een opleiding en tegelijkertijd in dienst zijn bij werkgevers met een kwalificering in het begeleiden van studenten ervoor zorgt dat aansluiting met het uiteindelijke werkveld veel vloeiender verloopt. “Het is opvallend hoezeer Duitse bedrijven bezig zijn met de planning van de personeelsbehoefte voor de middellange termijn.”

Door ruime begeleiding en zorgvuldige selectie van kandidaten voor de juiste beroepen, komen volgens Blom “vraag en aanbod in het duale onderwijssysteem gemakkelijker bij elkaar.” Volgens de Stenden-directeur is het opvallend hoe groot het verschil is met Nederland, waar veel studenten in het beroepsonderwijs besluiten toch verder te studeren.

Te veel focus op kenniseconomie

“Ook in Duitsland is de participatie in het universitair onderwijs lager dan in Nederland. De Nederlandse nadruk op ‘kenniseconomie’ en daarmee op zoveel mogelijk afgestudeerden in het hoger onderwijs miskent het belang van de aansluiting op de arbeidsmarkt,” stelt Blom die betwijfeld of de investeringen van minister Asscher in de strijd tegen jeugdwerkloosheid zin zullen hebben als er niet naar het systeem van opleiden wordt gekeken. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK