Magnetische plek

Nieuws | de redactie
19 juni 2013 | De Radboud Universiteit is op 21 juni niet zo maar de gastvrouw van de Dag van de Excellentie. Het is een brandpunt van ‘cutting edge’ onderzoek, een bron waar de Kanzlerin, excentrieke Russen en anderen zich aan laven.

ScienceGuide en Sirius lieten u vorig jaar in Delft genieten van de Majorana-jagers in hun lab. Het verhaal op die 2012-editie van de Dag van de Excellentie door deeltjes-ontdekker Vincent Mourik sleepte de zaal tot slot nog eens extra mee. In Nijmegen zal de 2013-editie op 21 juni niet minder fascinerend en verrassend zijn.

U mag met ons mee naar drie laboratoria van het allermooiste. Onder meer naar het laboratorium van Geim  – once in a lifetime – en van de onderzoekers daar het verhaal van hun werk en inspiratie horen. Meldt u zich nog snel op excellentie@scienceguide.nl     

Niets zo praktisch als goede theorie

De rondleidingen zijn in het High Magnet Field Lab van Nobelprijswinnaar Andre Geim, bij het Zwaartekrachtprogramma Scheikunde  en bij Sterrenkunde. De Radboud Universiteit is er de voorbije jaren immers in geslaagd een serie exemplarische excellentiekernen op te bouwen.

De samenvoeging van de astronomie uit Utrecht met de Nijmeegse sterrenkunde liet zien dat schaalvergroting en concentratie in lijn met profilering en zwaartepuntvorming impulsen ten goede kunnen geven. Het puurste fundamenteel onderzoek bewees bovendien dat “niets zo praktisch is als een goede theorie.”

Wonderen van grafeen

Andre Geim en zijn mensen, als Konstantin Novoselov en Mikhail Katsnelson, werden met hun soms zeer eigenzinnige probeersels eerst tot het ‘hottest’ onderzoek wereldwijd uitgeroepen. Sneller dan ooit gedacht leverde dat een Nobelprijs op en golven van publiciteit en gretigheid vanuit het bedrijfsleven naar de mogelijke wonderen van het grafeen. De Radboud leek een soort ‘eenmans-topsector’ geworden, nog voordat Maxime Verhagen dat concept as such op de agenda zette.

De week voor de Dag van de Excellentie kwam er nog een bekroning van allure bij. Mikhail Katsnelson kreeg de Spinozapremie voor zijn baanbrekende werk. Hij vertelde ScienceGuide daar onder meer over: “Niet alleen speelden de boeken van Spinoza een belangrijke rol in mijn leven, de naam van deze prijs voor mij als Rus ook erg eervol. In Rusland zeggen we namelijk over erg slimme personen, ‘wat een Spinoza’. Het tegenovergestelde wordt misschien nog wel vaker gebruikt: ‘die man daar, dat is geen Spinoza’. “


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK