Nederland mist aansluiting

Nieuws | de redactie
27 juni 2013 | Anne-Wil Lucas (VVD) is opvallend kritisch op het topsectorenbeleid. Het moet veel beter aansluiten bij Horzion2020 prioriteiten als ICT. Bovendien staan “promovendi die net een spin-off zijn gestart buiten spel.” Het beleid “dreigt een soort korting bon te worden voor onderzoek dat toch wel gedaan zou worden”.

Het is niet voor het eerst dat er kritiek is op de topsectoren. Onderzoeksbureau Panteia kwam deze maand ook al met de analyse dat in vrijwel alle topsectoren er een gebrek is aan ruimte om te investeren. Het rapport concludeerde dat “dit een drukkend effect kan hebben op zowel de investeringen als de innovatie uitgaven.”

Minder blij dan Wientjes

Anne-Wil Lucas uit zulke kritiek op haar partijgenoot Kamp in het bedrijfslevendebat in de Kamer. In gesprek met het FD licht zich nog toe: “Ieder beleid heeft kinderziektes. Maar het lijkt wel alsof je dat bij het topsectorenbeleid niet hardop mag zeggen. Je bent voor of tegen. Nu het beleid er eenmaal is, ben ik voor. Vooral ondernemersorganisatie VNO-NCW verdedigt telkens het beleid als er kritiek is. Ik spreek veel bedrijven die een stuk minder enthousiast zijn dan VNO-voorzitter Bernard Wientjes.”

Het liberale Kamerlid Lucas is verontrust over de mogelijkheden voor promovendi, die net een kennis-spin-off zijn gestart vanuit hun onderzoek en die geen cash hebben voor onderzoek binnen een topsector. “Zij staan buitenspel. Om dat op te lossen is €50 mln opzij gelegd voor het midden- en kleinbedrijf. Maar dat geld moet over negen sectoren worden verdeeld. Ik zeg dan: smeer dat geld niet zo dun uit, zet het gericht in waar echte innovatieve starters zitten.”

ICT als kernprioriteit

Gelet op de dreigende ingrepen in SURF is opmerkelijk dat Lucas een ander punt van zorg ook scherp ziet en dit op tafel legt. “Thema’s als ICT en biobased komen niet uit de verf in de verticaal georganiseerde topsectoren. Nederland mist zo de aansluiting bij het Europese innovatieprogramma Horizon 2020.” De grote IT-innovaties vanuit SURF worden sterk ingericht vanuit de lange termijn prioriteiten van de toonaangevende landen in Europa en elders in de wereld. Het recente bezoek van premier Rutte aan Rusland liet dit nog eens concreet zien.

Ook op andere punten ziet Lucas ruimte voor veel verbetering in de topsectoren en hun concrete aanpak. “Van bedrijven uit de ruimtevaart hoorde ik laatst dat zij langs allerlei besturen moesten voor €150.000. Er is een bureaucratisch circus ontstaan van allemaal TKI’s die bang zijn geld mis te lopen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK