Onderzoek als vaardigheid in HBO

Nieuws | de redactie
10 juni 2013 | Meer toegepast onderzoek en kritische geluiden over het niveau van afstudeerscripties dwingen tot nadenken over onderzoeksvaardigheden in het HBO. De Leidse lector Peter de Heus vertaalt dit in de praktijk.

Dr. Peter de Heus, lector Onderzoek en Onderzoeksmethoden aan Hogeschool Leiden, gaat op 20 juni in zijn lectorale rede in op de vraagpunten die daaruit voortkomen. Is toegepast onderzoek eenvoudiger uit te voeren dan fundamenteel onderzoek, of juist niet? Welke onderzoeksvaardigheden hebben hogeschoolstudenten eigenlijk nodig? En wat voor eisen stelt dit aan hun begeleiders? 

Taak in bredere zin

Hij doet dit aan de hand van zijn ervaringen bij de opleiding Toegepaste Psychologie (TP) aan de hogeschool en zijn docentschap aan de Universiteit Leiden. De Heus analyseert op die basis de breder levende knelpunten rondom onderzoeksvaardigheden, hun oorzaken en mogelijke oplossingen.

De lector Onderzoek en Onderzoeksmethoden heeft als taak het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van onderzoek en onderwijs gericht op het verwerven van onderzoeksvaardigheden. Hij doet dit in het cluster Social Work en Toegepast Psychologie (SWTP) en concentreert zich daar op het bevorderen van onderzoeksvaardigheden onder studenten en begeleiding van docenten.

De Heus zegt hierover: “Toen ik net in functie was als lector aan de hogeschool, dacht ik dat het zwaartepunt van mijn taken bij de statistiek zou gaan liggen, maar al snel werd duidelijk dat de focus op begeleiding van onderzoek in bredere zin ligt.”

Samen met WO talent vormen

In de ontwikkeling van zijn lectoraat en aanpak daarbinnen werd De Heus zo tevens eindverantwoordelijk voor de Pre-University Minor (PUM) die is opgezet met de Universiteit Leiden. In deze minor worden TP-studenten van de hogeschool voorbereid op een selectie van vier masterspecialisaties binnen de psychologie bij de universiteit. 

De impact daarvan is duidelijk effectief en positief. Studenten die de PUM succesvol afronden en die een scriptie schrijven, begeleid en beoordeeld door docenten van hogeschool en universiteit, hoeven geen schakelprogramma te volgen na hun hbo-studie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK