Overal waar wij onrecht zien

Nieuws | de redactie
25 juni 2013 | “Erdogan kan zich al niet meer op universiteiten vertonen. Studenten willen hem daar niet meer.” De Turkse Jongerenunie (TGB) in Nederland is strijdbaar over de ontwikkelingen in Turkije nu de protesten tegen premier Tayyip Erdogan aanhouden. “Dit is het begin van een nieuwe vrijheidsbeweging.”

Isil Karabiyik en Kenan Oziyigit zitten in het bestuur van de Nederlandse tak van TGB. Ook in ons land wordt van hen uit actie gevoerd tegen het beleid en de aanpak van de Turkse premier. “In Istanbul heb je nu de ‘Standing Man’ die op Taksim bewegingsloos met z’n handen in zijn zakken naar Atatürk ging staan kijken. In andere landen wordt dat voorbeeld nu gevolgd en wij doen ook mee met protesten, op het Beursplein in Amsterdam bijvoorbeeld.”

Vinden jullie dat de Nederlandse regering iets moet doen ten aanzien van de situatie in Turkije?

“Voor ons staat voorop dat we onze binnenlandse zaken zelf regelen. Het is wel goed als er aandacht is van bijvoorbeeld de media voor de situatie in Turkije. Je ziet dat het Westen alleen optreedt als ze er zelf baat bij hebben. Politiek zijn de banden met Tayyip Erdogan vrij sterk, dus daarom blijft het stil.”

Zelfs felste voetbalfans vereend

De TGB is zeer actief in de protesten tegen Erdogan. Is jullie achterban zo eensgezind? Erdogan heeft toch ook nog steeds een hoop aanhang.

“We zitten zeker op één lijn! Bovendien moet je de aanhang die Erdogan heeft ook niet overschatten. Onlangs hield hij een toespraak in Kazliçesme (Istanbul) , waarvan later in de media werd beweerd dat er een miljoen mensen op af waren gekomen. Door de Bosporus Universiteit is echter berekend dat er  maximaal 300 duizend mensen konden zijn, gelet op  de oppervlakte van dat plein. Bovendien is bekend dat Erdogan voor dit soort bijeenkomsten altijd bussen inzet om mensen van buiten Istanbul te halen. Het valt dus tegen hoe groot z’n aanhang echt is.”

“Tegelijkertijd zie je hoe breed het protest gedeeld wordt. Van alle soorten leeftijden en gezindten zijn mensen op de been. Je ziet voetbalsupporters van Fenerbahçe, Galatasaray en Besiktas die elkaar normaal naar het leven staan, nu hand in hand strijden tegen Erdogan. Het is dus niet zomaar een handjevol plunderaars zoals Erdogan zelf zegt.”

“Integendeel, het is echt een brede volksbeweging nu. Volgens mij zijn er nu in 75 van de 81 Turkse provincies protesten aan de gang. In tegenstelling tot het beeld wat Erdogan schetst van plunderaars en dronkelappen is het vaak heel vredig, communaal haast. Bij Taksim was zelfs van bakstenen een boekenkast gemaakt waar demonstranten boeken met elkaar konden delen. Het is echt ideologisch.”

Hoe komt het dat het nu zo is ontbrand? Is het Gezi Park de druppel die de emmer doet overlopen?

“Het is een opeenhoping inderdaad. Erdogan doet alles op een onderdrukkende manier. Hij heeft veel steun bij z’n eigen achterban, maar de rest kan hem daardoor ook echt niets schelen. De tegenbeweging was er natuurlijk al voordat rond dat park in Istanboel protesten opkwamen, maar in de media werd daar nog geen aandacht aan geschonken.”

Rectoren benoemd uit eigen kring

”Premier Erdogan is langzaam maar zeker van alles aan het verbieden. Op 19 mei herdenkt Turkije bijvoorbeeld altijd de Atatürk jeugd- en sportdag. Het is die dag in 1919 dat Mustafa Kemal de Bevrijdingsoorlog inluidde. Dat is een hele belangrijke dag voor de Turken, maar Erdogan heeft er voor gezorgd dat er vanuit de overheid niets meer gedaan wordt aan die dag. Ook daar zijn grote protestmarsen tegen geweest.”

Wat is de rol van de TGB in de protesten?

“Wij zijn een organisatie met een groot aantal leden in Turkije. Dat lijkt dan vergeleken met anderen misschien nog niet heel veel, maar we zijn wel echt de aanstichters van grote protestmarsen in Istanbul. Daar mobiliseren we wel echt zo’n 400.000 man.”

En is er vanuit de organisatie bij universiteiten ook steun?

“Toen Erdogan aan de macht kwam, heeft hij het hele systeem omgegooid en heeft hij bijvoorbeeld veel rectoren uit eigen kring benoemd. Ook bij private universiteiten waar hij minder directe invloed heeft, oefent hij via andere wegen invloed uit, bijvoorbeeld via financiële constructies.”

“Dat is ook hoe Erdogan de media in z’n greep heeft. Het valt soms op dat kranten met een hele kleine oplage heel veel reclames hebben. Dat is omdat Erdogan die bedrijven heeft gedreigd niet te adverteren in grotere kritische bladen. Zo houdt hij de boel in zijn greep.”

Iets als mei ’68

Wat zou er moeten gebeuren om daar verandering in te brengen?

“Wat wij nu aan het doen zijn, dat is het begin van een nieuwe vrijheidsbeweging. Het is net zoiets als bij de studentenprotesten wereldwijd in 1968. Wat ons betreft moet Erdogan aftreden, wij zullen er in ieder geval voor zorgen dat hij bijna nergens meer ‘normaal de straat op’ kan. Uiteraard zonder gewelddadig te worden. Je ziet nu al dat hij zich niet meer op universiteiten vertonen. Studenten willen hem daar niet meer.”

“Erdogan zaait op dit moment verdeeldheid door te kiezen voor één helft van de bevolking en de rest te negeren. Wij zijn één natie, die moet je niet tegen elkaar opzetten. In de TGB zitten mensen met alle achtergronden Soennieten, Alevieten, Koerden die allemaal strijden tegen wat er nu in Turkije gebeurt. ‘Overal waar wij onrecht zien, zullen wij strijden’, dat is de slogan nu.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK