Utrecht Europees kenniscentrum

Nieuws | de redactie
12 juni 2013 | De crisis moet je aanpakken met creativiteit. Dat maakt Utrecht drie dagen lang het Europees kenniscentrum voor creatieve gebiedsontwikkeling. UU en HKU slaan daartoe de handen ineen.

Van 13 tot en met 15 juni vormt de stad Utrecht het Europees kenniscentrum voor creatieve gebiedsontwikkeling. De HKU ontvangt, in samenwerking met de UU, de gemeente, de ‘Vrede van Utrecht’ en de Economic Board Utrecht 100 deelnemers uit 25 steden waaronder, Lille, Antwerpen, Edinburgh, Essen, Gothenburg en Istanbul.

In veel Europese metropolen slaat de economische crisis hard toe. Tegelijk zijn in al die steden creatieve professionals, stadsontwikkelaars en beheerders van onroerend goed op zoek naar nieuwe manieren om tot stedelijke vitaliteit te komen. Op deze kennisdriedaagse staat het uitwisselen van ervaringen hoe de creatieve industrie kan bijdragen aan stedelijke vernieuwing centraal.

Kennis delen voorop

De UU en HKU bouwden de afgelopen 10 jaar een internationale expertise op met het versterken van creatieve sectoren, van theater en games tot aan design en cultureel ondernemerschap, mede met het oog om steden meer weerbaar te maken. Deze kennis stelt Utrecht nu aan een grote groep steden beschikbaar.

CURE, een EU-samenwerkingsverband van 7 Europese steden gaf de opdracht om een kennisdriedaagse te organiseren. Creative Urban Renewal in Europe schakelde HKU en UU in om de activiteiten in de steden academisch te begeleiden met behulp van adviezen en evaluaties.

Voor professor Giep Hagoort, lector van de HKU en hoogleraar kunst en economie UU, is het niet vreemd dat Utrecht hier een belangrijke rol in Europa speelt. “In Europa zie je niet vaak dat een kunstacademie en een universiteit samen stedelijke vraagstukken oppakken. In Utrecht is het gelukt om de afgelopen jaar met elkaar al twee internationale conferenties te houden over de creatieve industrie en cultureel ondernemerschap.”

Kerkje en ijzerfrabriek

De nieuwe driedaagse vaoor Europa vindt plaats in Metaal Kathedraal, een voormalig katholiek kerkje en een ijzerfabriek in Utrecht/De Meern dat nu beheerd wordt door een kunstenaarscollectief. “We vinden het dit keer een uitdaging om de deelnemers te betrekken bij echte innovaties, zoals het tot stand brengen van een platform creatieve industrie en de onroerend goed sector. Ook schakelen we studenten uit de drie universiteitssteden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht in om tot vernieuwing van creatieve gebieden te komen,” zegt lector Hagoort.

Rene Kooyman, onderzoeksleider van CURE en afkomstig van de HKU, geeft aan welke onderzoeksuitdagingen zich in de samenwerking met de CURE-partners hebben voorgedaan. “We hebben voor de zeven steden een innovatiemodel ontwikkeld, de Creative Zone Innovator. Met dit model kun je de vinger aan de pols houden en evalueren wat de effecten zijn van de Creatieve Economie.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK