Van Khan naar Delft

Nieuws | de redactie
25 juni 2013 | Timo Kos volgt bij de TU Delft Anka Mulder op als directeur onderwijs. Met haar trad hij al eerder op als denker en vernieuwer van het hoger onderwijs, onder meer via zijn werk voor de Khan Academy.

Op het Nationaal Hoger Onderwijs congres verbaasde het Kos hoe ver Nederland nog achter liep op het terrein van open education. “Ik ben de afgelopen tijd bij veel universiteitsbesturen langs geweest, het is opvallend hoeveel van hen gewoon nog nooit van het bestaan van MOOC’s hebben gehoord.”

We doen wat we doen

Volgens Kos heeft die onwetendheid te maken met het Nederlandse onderwijssysteem. “We hebben in Nederland nooit fundamenteel over ons hoger onderwijs hoeven nadenken. Er wordt betaald op studentenaantallen. Universiteiten hebben zoiets van ‘we doen wat we doen en dat dan zo goed mogelijk’.”

Met meer dan vijf miljoen studenten per maand heeft de Khan Academy een dusdanig bereik, dat niet meer zo maar van een hype gesproken kan worden en ook Coursera en Udacity hebben een miljoenenbereik. “Met name op het gebied van het massaal bacheloronderwijs kunnen MOOC’s een vervanging betekenen.”

Coursera op je CV

Die ontwikkeling wordt versneld nu ook veel universiteiten de bij Coursera, Udacity en EdX gevolgde vakken en opleidingen ook echt gaan erkennen. Hoewel de campuservaring van een fysieke opleiding volgens Kos uniek blijft, blijkt met name in niet westerse landen nu al de onschatbare marktwaarde van de MOOC’s.

“Daar zetten mensen de vakken die ze via Coursera bij Harvard of MIT hebben gevolgd gewoon op hun CV. Dat werkt echt.” Voortan zal hij edX moeten noemen, want tot die hoogwaardige liga van MOOC’s-aanbieders is de TUD toegelaten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK