26 EU-beurzen voor Nederlands onderzoek

Nieuws | de redactie
22 juli 2013 | De nieuwste ERC Grants voor beginnend onderzoekers zijn verdeeld. In totaal werden 287 onderzoekers door de European Research Council beloond met in totaal €400 miljoen aan subsidies. Nederland was goed voor 26 beurzen. Groot-Brittannië kreeg zestig beurzen toegekend.

“The European Research Council has changed the research landscape for young talent, and raised the level of science across Europe. It is funding blue-sky research that is advancing human knowledge, but also producing breakthroughs that could make their way into our daily lives in future. The ERC is now an established label of excellence, and it will go from strength to strength under Horizon 2020,” zei EU-commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap Máire Geoghegan-Quinn bij de uitreiking van de beurzen.

Toename bij vrouwen

De ERC Grants worden sinds de oprichting van European Research C ouncil in 2007 regelmatig uitgereikt aan onderzoekers met de beste, innovatieve onderzoeksplannen. Wat opvalt is dat ook dit jaar het aantal beurzen dat naar vrouwelijke onderzoekers is gegaan sterk is gestegen. 30% van de toegekende beurzen gaat naar een vrouw.

Nederlandse universiteiten scoren vrij goed bij de verdeling van de beurzen. De instellingen mogen zesentwintig beurzen verdelen die onder meer gaan naar de UvA, TUe, TU Delft, Leiden, ASTRON, de VU, Radboud Universiteit, UU en de RUG. Grootverdiener aan Europese beurzen is Groot-Brittannië dat zestig beurzen kreeg toegekend.

Europa’s toekomst bepalen

ERC President Helga Nowotny benadrukte dat de Starting Grant jonge talentvolle onderzoekers de kans geeft de toekomst van Europa te bepalen met hun onderzoek. “Their ground-breaking ideas and the growing stream of research results we see so far will make a difference – for science, for innovation and for society at large.”

De volledige lijst met toegekende beurzen vindt u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK