3D-simulatie in strijd tegen diabetes

Nieuws | de redactie
18 juli 2013 | Computersimulaties hebben de driedimensionale structuur opgehelderd van de glucagonreceptor, een eiwit dat de bloedsuikerspiegel regelt. De simulaties van die structuur maken het mogelijk efficiënter nieuwe medicijnen tegen diabetes type 2 te ontwikkelen, zo blijkt uit onderzoek van de VU.

VU-wetenschapper Chris de Graaf en collega’s van het Amerikaanse Scripps Research Institute en de Chinese Academie van de Wetenschappen kwamen onlangs middels computersimulaties tot de ontdekking hoe het hormoon glucagon aan zijn receptor bindt.  Het stofje glucagon laat de bloedsuikerspiegel stijgen.

In het menselijk lichaam zitten glucagonreceptors in de lever. Als glucagon aan de receptor bindt krijgen de levercellen een signaal om glucose aan het bloed af te geven waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Bij de behandeling van diabetes type 2 is het belangrijk om dit effect zo veel mogelijk tegen te gaan.

Medicijn  tegen  diabetes type 2

Met de computersimulaties kunnen de onderzoekers voorspellen welke moleculen aan de receptor binden en daarmee de plek van glucagon kunnen innemen. Voor de behandeling van diabetes type 2 moeten deze moleculen de werking van de receptor ‘afremmen’, zodat de levercellen geen glucose afgeven en de bloedsuikerspiegel laag blijft.

Chris de Graaf: “Deze computersimulaties geven ons inzicht welke moleculen mogelijk binden aan de glucagonreceptor. Bovendien kunnen we die moleculen nog kleine aanpassingen geven, zodat ze nog beter aan de receptor binden. Zo zijn we in staat in het laboratorium een beter medicijn te ontwikkelen, nog voordat het bij mensen getest wordt.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK