Blackboard start MOOC-platform

Nieuws | de redactie
11 juli 2013 | Ze hebben de ontwikkelingen even afgewacht, maar ook Blackboard, de ontwikkelaar van onderwijssoftware, stapt in de MOOC-hype. “Universiteiten willen dit, als ze het niet van ons krijgen, krijgen ze het van iemand anders. Dat is een potentieel risico,” zegt directeur Ray Henderson.

Blackboard wordt op veel universiteiten gebruikt als elektronische leeromgeving. Studenten delen er hun opdrachten, communiceren met docenten en vinden er hun roosters. Tot op heden was Blackboard afgezien van het bescheiden CourseSites nog maar mondjesmaat begonnen met het aanbieden van MOOCs ,maar op het jaarlijkse congres van afgelopen woensdag werd aangekondigd nu toch echt in te stappen.

Niet gelijk op de wagen

Tegenover The Chronicle zegt Ray Henderson dat Blackboard voorzichtig is geweest met het kiezen voor de ontwikkeling van een eigen MOOC-platform. “Dit is zo’n moment waarvan we zeiden dat we eerst moesten kijken en ontwikkelen, en niet gelijk op de wagen springen.”

Het nieuwe MOOC-platform dat Blackboard presenteert, wordt vrij beschikbaar voor alle universiteiten en hogescholen die al gebruik maken van de elektronische leeromgeving van het bedrijf. Op die manier kunnen onderwijsinstellingen makkelijk verbindingen leggen tussen het al bestaande on-campus onderwijsaanbod en de MOOCs.

Vooral naamsbekendheid

De eerste universiteiten die hebben aangegeven met het nieuwe platform zijn de Temple University’s business school en de Syracuse University die beiden al werken met Blackboard. “Waarom zouden we studenten niet al laten werken in dezelfde leeromgeving als waar ze in zitten als ze zich inschrijven bij ons,” verklaarde de directeur van Temple University.

De Temple University ziet MOOCs als een kans om ook naar buiten te laten zien wat de universiteit in huis heeft. “Ons grootste probleem is dat niemand ons kent. Dit gaat dus vooral om marketing en naamsbekendheid.” Blackboard heeft aangegeven dat hoewel het nieuwe platform gratis gebruikt kan worden door bestaande Blackboard-gebruikers, het in de toekomst wellicht wel extra geld gaat vragen voor upgrades of bijkomende nieuwe toepassingen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK