Carrièrekansen na een NWO-subsidie

Nieuws | de redactie
4 juli 2013 | Het CPB heeft onderzoek gedaan naar de effecten op de loopbaan van een jonge wetenschapper die een NWO-subsidie krijgt. Het verhoogt de carrièrekansen als wetenschapper, maar subsidieontvangers gaan gemiddeld niet meer verdienen en hebben ook minder kans op een vast contract.

De NWO heeft sinds 2000 de ‘Vernieuwingsimpuls’, dat zijn beurzen voor talentvolle en creatieve onderzoekers die een persoonsgebonden financiering biedt. De Vernieuwingsimpuls richt zich op de toekomstige topgroep van wetenschappelijk onderzoekers.

Het financieringsinstrument maakt het mogelijk onderzoek naar eigen keuze te doen. Zo krijgt vernieuwend onderzoek een impuls en is het de bedoeling dat de doorstroom bij wetenschappelijk onderzoeksinstellingen wordt bevorderd. Onderzoekers van het Centraal Planbureau hebben nu onderzocht of de doelstellingen van die subsidie ook daadwerkelijk gehaald worden.

Meer kansen in de wetenschap

Zes jaar na de toekenning, hebben subsidieontvangers meer kans om in de academische wereld te werken (zes procentpunten), meer kans om hoogleraar te zijn (zeven procentpunten) en meer kans om toekomstige subsidies te ontvangen (vijf procentpunten). Subsidiewinnaars ontvangen daarentegen geen hogere lonen.

Het CPB heeft daar wel een verklaring voor: “Blijkbaar worden wetenschappers puur beloond voor het winnen van een VI-subsidie in termen van de mogelijkheid om hun zelf-gekozen onderzoek uit te voeren. Waarschijnlijk wordt deze vrije onderzoekstijd vaak gecombineerd met een lagere onderwijstaak.”

Geen baanzekerheid

Daarnaast concludeert het CPB dat succesvolle aanvragers niet worden beloond in termen van een vaste baan. Zes jaar na de aanvraag, is de kans op een vast contract tien procentpunten kleiner voor de succesvolle aanvragers. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door die aanvragers die de wetenschap verlaten voor een sector waarin vaste contracten gebruikelijker zijn. Ook binnen de grote groep aanvragers die in de academische wereld blijven, blijken degenen die een IRI-subsidie winnen, minder vaak een vast contract te hebben verkregen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK