Derivaat Leidse last

Nieuws | de redactie
5 juli 2013 | Derivaten blijven het hoger onderwijs achtervolgen en benadelen. De Leidse universiteit raakte inmiddels €7,2 miljoen kwijt door een zogeheten 'renteswap'. In 2012 kostte dat €2 miljoen en in 2011 was al €5,2 miljoen afgeschreven.

In 2007 had de oude universiteit een derivaat aangeschaft om de rente op een toekomstige lening voor nieuwbouw vast te zetten. Uiteindelijk heeft men dit krediet niet gebruikt, zo meldt de AOb. Omdat die renteswap ‘ongedekt’ is, heeft de universiteit het derivaat in de boeken opgenomen tegen de actuele marktwaarde. Door de lage rentestanden op de kapitaalmarkt is die waarde gedaald naar -€7,2 miljoen. Op haar balans heeft de Leidse universiteit die negatieve marktwaarde verwerkt in de vorm van een langlopende schuld.

Het kan ook anders

“We sluiten niet uit dat we de lening over een aantal jaren alsnog nodig zullen hebben, daarom houden we de swap aan”, reageert Gert-Jan Boshuizen, hoofd financieel-economische zaken van de universiteit. Bovendien, zegt hij, zou het ongunstig zijn de renteswap bij de huidige rentestand te verkopen, meldt de AOb.

Als het derivaat eind 2011 zou zijn verkocht, dan had dat toch twee miljoen euro gescheeld? “Ja, en als we hem nog een jaar eerder hadden verkocht nog meer”, zegt Boshuizen. “Maar het kan ook weer de andere kant op gaan.” Faites vos jeux, kortom.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK