‘Eerste geldstroom verdwijnt’

Nieuws | de redactie
4 juli 2013 | De overheid zal zich meer gaan terugtrekken uit de financiering van het HO, en dat heeft gevolgen voor studenten en instellingen. Dat stelt UvT-econoom Sylvester Eijffinger in gesprek met Univers. De eerste geldstroom zal verdwijnen, de afhankelijkheid van tweede, derde en vierde geldstromen stijgt.

In een interview met het Tilburgse Universiteitsblad Univers gaat Sylvester Eijffinger in op de veranderingen die hij ziet in het Nederlandse onderwijslandschap. Een verandering die volgens hem in de VS al langer aan de gang is.

De Tilburgse econoom kijkt daarbij nadrukkelijk naar Harvard, waar hij recent geruime tijd voor een ‘sabbatical’ zat. Eijffinger denkt dat net als bij Harvard ook in Nederland het collegegeld meer in lijn gebracht moet worden met de kwaliteit van het geboden onderwijs. “Je moet toponderwijs geven. Bij Harvard is dat inherent verbonden aan toponderzoek.”

“Aan ons te danken”

Gevraagd naar het grote eigen vermogen van Amerikaanse topuniversiteiten, wijst Sylvester Eijffinger op de nadruk die in Amerika ligt op het binnenhalen van alumnigelden. “De president, provost en viceprovost gaan komend jaar op een tour alle alumni ter wereld af voor fundraising. Ze zeggen dan tegen zo’n oud-student. ‘U bezit nu twintig miljoen dollar. Dat heeft u natuurlijk aan onze universiteit te danken.’”

Universiteiten als Harvard zijn de absolute top, erkent Eijffinger ook in het interview. Hij pleit er echter voor ook in Nederland een meer gedifferentieerd onderwijssysteem door te voeren. “In de VS heb je een piramideachtige opbouw van het universitaire bestel. Harvard, Stanford, Chigaco, Princeton, en MIT zitten aan de top van die piramide, dan daalt het geleidelijk af.”

De in Nederland gekende en gekoesterde hoogvlakte is volgens Eijffinger te veel een afgetopte piramide. “Er zijn een hoop subtoppers en subsubtoppers, maar geen absolute toppers. Dat trapezium zou een echte piramide moeten worden.”

Het volledige interview met Sylvester Eijffinger is te lezen in het Univers Zomermagazine op pagina 11


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK