Europa blijft kennis aanjagen

Nieuws | de redactie
11 juli 2013 | De Europese Commissie investeert samen met haar lidstaten en Europese bedrijven de komende zeven jaar meer dan 22 miljard euro in innovatie. De investeringen zijn onderdeel van Horizon 2020 waar al 70 miljard euro mee gemoeid is. De Nederlandse kennissector reageert verheugd.

Het merendeel van de investeringen is bestemd voor vijf publiek-private partnerschappen op het gebied van innovatieve geneesmiddelen, de luchtvaart, bio-industrieën, brandstofcellen en waterstof, en de elektronicasector. Deze onderzoekspartnerschappen zullen het concurrentievermogen van het Europese bedrijfsleven versterken in sectoren die al goed zijn voor meer dan vier miljoen banen.

Deze partnerschappen zullen ook oplossingen moeten gaan vinden voor grote maatschappelijke uitdagingen die niet snel genoeg door de marktwerking alleen worden opgelost, zoals het verminderen van de koolstofuitstoot of het leveren van de volgende generatie antibiotica.

Het pakket bevat ook voorstellen voor de bundeling van investeringen in onderzoek en innovatie op het gebied van luchtverkeersbeheer, ter ondersteuning van het gemeenschappelijke Europese luchtruim.

De Europese Banenmotor

Commissievoorzitter José Manuel Barroso is verheugd over deze stap: “De EU moet de leiding behouden in wereldwijd belangrijke technologiesectoren die zorgen voor kwalitatief hoogstaande banen. Dit pakket investeringen in innovatie combineert publieke en particuliere financiering om dat te bereiken. Dit laat heel goed zien dat de EU-begroting op groei gericht is.”

Europees commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap Máire Geoghegan-Quinn zei hierover: “Deze initiatieven versterken niet alleen onze economie, zij zijn een investering in een betere kwaliteit van het bestaan. Door samen te werken kunnen wij problemen aan pakken die geen enkel bedrijf of land alleen zou aankunnen.”

Nederlandse kennissector verheugd

Het plan dat onderdeel uitmaakt van het bredere project Horizon 2020 waar 70 miljard investeringen in de Europese kennissector mee is gemoeid, wordt goed ontvangen in de Nederlandse kennissector. KNAW, NFU, NWO, TNO, Vereniging Hogescholen en VSNU zijn ook verheugd met de plannen en zien veel kansen voor de Nederlandse innovatieagenda.

De Nederlandse kennissector benadrukt de speciale rol die weggegeld is voor de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. “Wij zijn ook blij met de speciale aandacht voor sociale wetenschappen en geesteswetenschappen in Horizon 2020. Onderzoek in deze sectoren is van groot belang voor de toekomst van Europa  als politieke, culturele en economische unie, en ook een voorwaarde is voor de ontwikkeling van Europa tot succesvolle kennismaatschappij die zich kan meten met de wereld,” verklaren de partijen gezamenlijk.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK