Grens aan buitenlands talent?

Nieuws | de redactie
24 juli 2013 | Duitsland krijgt dit jaar te maken met een recordaantal buitenlandse studenten. Niet iedereen is daar blij mee. De Rekenkamer in Badem-Württemberg vindt met name de kosten voor inkomende studenten van buiten de EU te hoog en pleit voor een limiet.

Onderwijsminister Johanna Wanka meldde onlangs al opgetogen zijn over de internationale mobiliteit van studenten van en naar Duitsland. Ook het aantal Duitse studenten dat in het buitenland gaat studeren groeit nog altijd.

Niet iedereen blij met groei

Toch is het met name het aantal inkomende studenten in Duitsland dat in het oog springt. 265.00 mocht Duitsland er in 2012 verwelkomen en tegenover Migazin.de voorspelt Dr. Ulrich Heublein van het HIS-Institut für Hochschulforschung dat dit aantal nog zal groeien. “De komende jaren zullen nieuwe hoogtepunten van groei kennen.”

Niet iedereen is daar blij mee, zo blijkt nu. In de Duitse deelstaat Badem-Württemberg ziet men problemen met het groeiend aantal studenten dat niet uit de EU. Het ‘Rechnungshof’ in de Zuid-Duitse deelstaat wil een rem op de groei en pleit voor hogere collegegelden voor deze groep. Max Manding van de Rekenkamer wil dat niet-EU-studenten vanaf €2000,- zelf gaan bijdragen per semester aan het onderwijs.

De uitspraken in Badem-Württemberg staan in schril contrast met de recente ontwikkelingen in Nederland. OCW liet recent weten meer te willen inzetten op het aantrekken én behouden van buitenlands talent. Onder het motto ‘Make it in the Netherlands’ – nota bene in navolging van ‘Make it in Germany – moet er strategisch talent worden geworven en belemmeringen in de komst van studenten worden weggenomen.

Help studenten integreren

Dat er belemmeringen moeten worden weggenomen ziet ook de LSVb. In een recent verschenen rapport ziet de studentenbond dat veel buitenlandse studenten moeite hebben de aansluiting te vinden. Zo ontvangt 89% van alle studenten Nederlandstalige post en zorgen de websites van DUO en Studielink voor veel klachten.

De LSVb pleit er dan ook voor om studenten die naar Nederland te komen actiever te helpen bij hun integratie. Betaalbare taalcursussen en goede begeleiding van internationaal talent moet er voor zorgen dat studenten zich welkom voelen en daardoor ook besluiten langer in ons land te blijven. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK