Internet huldigt Nederlander

Nieuws | de redactie
1 juli 2013 | De Internet Hall of Fame heeft een Nederlander opgenomen in haar rijen. Kees Neggers is de eerste landgenoot die de geschiedenis in gaat als lid van de Pioneers Circle van het web. Wat maakt de oud-directeur van SURFnet zo’n historische figuur?

Volgens de jury van de Internet Society, verdient Neggers deze plek vanwege “zijn technische expertise, leiderschap en coördinerende activiteiten die hem tot een sleutelfiguur hebben gemaakt in de ontwikkeling van het internet wereldwijd”’. Neggers komt hiermee in het gezelschap van Internet Pioneers als Vint Cerf en Jon Postel, grondleggers van het moderne internet en innovatie-iconen als Linus Torvalds, de uitvinder van Linux, en Tim Berners-Lee die het WWW ‘bedacht’.

Kennis delen met iedereen

Na eerst intensief te hebben meegewerkt aan de oprichting van SURF en SURFnet was Kees Neggers vanaf 1988 tot aan zijn pensionering in 2012 actief als directeur van SURFnet. Verder was hij initiatiefnemer en board member bij en drijvende kracht achter diverse organisaties die nog steeds een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het internet. Hij zeet zich daar in voor de voor hem belangrijke principes van ‘open’, ‘inclusief’ en ‘bottom-up zelfregulering van de industrie’.

“Kees heeft ervoor gezorgd dat Nederland een bijzondere positie inneemt op het internet, met onder meer de Amsterdam Internet Exchange, het grootste internetknooppunt ter wereld, en de vestiging van TERENA en RIPE NCC in Nederland. Daarnaast deelde hij zijn kennis vrijelijk met iedereen, waarmee hij ook de Nederlandse industrie stimuleerde”, zegt Erwin Bleumink, algemeen directeur van SURFnet, in een reactie op deze uitzonderlijke hulde.

Bewegen over lichtpaden

In de tijd dat hij bij SURFnet werkte was Neggers in 1991 initiatiefnemer voor Ebone, de eerste pan-Europese IP backbone gebaseerd op open exchanges en introduceerde hij in 2001 met SURFnet 10 Gbit/s IP networking direct over lichtpaden.  Zo startte de NetherLight Open Lightpath Exchange in Amsterdam.

Wim Liebrand, algemeen directeur SURF, onderstreept hoe deze onderscheiding van Neggers op wereldniveau iest zegt over wat ons land en SURF betekent in de ‘de wereld van het internet’. “Mede onder leiding van Kees is SURFnet uitgegroeid tot een van de meest geavanceerde en gerespecteerde onderzoeks- en onderwijsnetwerken ter wereld. Dankzij Kees heeft SURFnet een leidende positie in de wereld verworven. Hierdoor kan Nederland zich nu positioneren als digital gateway to Europe.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK