Kankermedicijnen testen op mini-orgaan

Nieuws | de redactie
9 juli 2013 | Een nieuwe onderzoeksstichting gaat medicatie voor kanker testen op levend weefsel van patiënten, in het lab opgekweekt tot mini-orgaan. De verwachting is dat hiermee uiteindelijk medicijnen kunnen worden voorgeschreven die zijn toegesneden op de unieke genetische code van een tumor.

De KNAW, het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht maken de start van een gezamenlijke stichting onder de naam ‘HUB’ bekend. De ‘founding fathers’ van de stichting zijn Hans Clevers behalve president van de KNAW ook hoogleraar moleculaire genetica aan het UMC Utrecht en verbonden aan het Hubrecht Instituut van de KNAW en Ton Logtenberg, CEO van biotechnologiebedrijf Merus in Utrecht.

De stichting stelt zich ten doel de organoïdentechnologie, ontwikkeld door Hans Clevers, verder te ontwikkelen en in te zetten voor het ontwerpen en testen van nieuwe geneesmiddelen voor kankerpatiënten. Organoïden zijn afgeleid van tumorweefsel of van gezond weefsel en kunnen langdurig in weefselkweek worden gegroeid.

Toegesneden op genetische code

De stichting Hubrecht Organoid Technology (HUB)  gaat kankermedicijnen testen op levend weefsel van patiënten, in het lab opgekweekt tot een mini-orgaan. Door grote collecties mini-orgaantjes te genereren, een zogenaamde ‘Living Biobank’, kan beter worden begrepen waarom patiënten verschillend reageren op kankermedicijnen. De verwachting is dat hiermee uiteindelijk medicijnen kunnen worden voorgeschreven die zijn toegesneden op de unieke genetische code van de tumor van de patiënt.

Mogelijk een nieuwe opening

“Hier hebben we jaren naar toegewerkt”, zegt Hans Clevers, “We begrijpen kanker in theorie, maar de praktijk van het ontwikkelen van betere geneesmiddelen is weerbarstig. Het aantal sterfgevallen neemt nog steeds toe. Onze methode biedt mogelijk een nieuwe opening.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK